La Plopana

NOUL COMITET DE CONDUCERE DIN PLOPANA

Adunarea Generală a CRL-Plopana, din 4 iulie 2020, a avut loc chiar pe amplasamentul fostei biserici ortodoxe de rit vechi din lemn din această localitate din județul Bacău, fiind prezenți din partea Comunității Centrale: președintele CRLR , care este și membru de drept în Consiliul Director, Silviu Feodor, și Directorul general al CRLR, Alin Valentin Stalenoi.

În Darea de seamă a comitetului local pentru perioada precedentă, fostul președinte Sava Bariz a prezentat principalele activități desfășurate, menționând că una dintre cele mai frumoase manifestări cultural-artistice a fost aceea în care membrii comunității locale din Tulcea împreună cu ansamblul lor folcloric „Lodka” au venit la Plopana și au oferit și un moment artistic deosebit. De asemenea, o întâlnire de suflet a fost și cea cu membrii CRL-Mahmudia, județul Tulcea.
Referitor la incendiul de acum doi ani de la Plopana, dl Sava Bariz a precizat că obiectele de cult care au aparținut bisericii de lemn, care a ars în anul 2018, au fost donate bisericii ortodoxe de rit vechi din Brăila.

Participanții cu cotizația plătită la zi, cu drept de vot, au stabilit în cadrul Adunării, înainte de a trece la alegerea noului comitet local de conducere pentru următorii patru ani ca modalitatea de alegere să fie „votul deschis”.

În noul Comitet local de conducere, au fost aleși:

-președinte - Sava Bariz;
-vicepreședinte - Iulia Bariz;
-secretar - Paveluc Tudosă Marcel:
-membru - Morar Alexandra Anca.

La punctul „Diverse” de pe Ordinea de zi, președintele Silviu Feodor a răspuns dlui Marian Tudosă, care a întrebat dacă din resursele pe care CRLR le primește de la bugetul de stat se poate realiza un edificiu-monument pe amplasamentul fostei biserici ortodoxe de rit vechi din Plopana și altul pe locul unde a fost mănăstirea Tisa. S-a menționat faptul că din resursele CRLR se poate realiza acest lucru doar în cadrul unei manifestări cultural-religioase. De asemenea, se vor face toate demersurile pentru a găsi suportul financiar în vederea punerii în aplicare a acestei propuneri și din partea altor instituții.

Președintele Silviu Feodor a reiterat faptul că „CRLR organizează numeroase evenimente culturale în vederea promovării, conservării și protejării valorilor etniei noastre și că trebuie să fim recunoscători țării pentru aceasta”.
Comitetul din Plopana urmează să fie validat la ședința Consiliului Director din 10 iulie 2020.