Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Rusii Lipoveni

Scurt istoric

Fiind o etnie de sorginte slavă, rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia.

Citește mai mult
Repartitie geografica

Comunități importante de ruși lipoveni din punct de vedere numeric sunt la ora actuală în județele Tulcea, Constanța, Iași, Ialomița, Suceava, Bacău, Brăila, Neamț, Vaslui, Botoșani și în capitala țării, în București.

Citește mai mult
Religie

Credința rușilor staroveri din România este creștin-ortodoxă de rit vechi, păs­trată încă din timpul creștinării oficiale a Rusiei Kievene în anul 988 de către cneazul Vladimir Sveatoslavici (980-1015).

Citește mai mult
Obiceiuri

Pentru a reînvia și conserva tradițiile rușilor staroveri din România, au fost organizate, în decursul celor 14 ani de existență a CRLR, șase Festivaluri naționale ale cântecului, dansului și portului popular.

Citește mai mult
Ocupații specifice

Îndeletnicirile tradiționale ale rușilor lipoveni sunt: pes­cuitul (pentru cei din Dobro­gea, în special cei din Delta Dunării, pentru care peștele reprezintă hrana lor “cea de toate zilele”), grădinăritul și viticultura (în mod deosebit pentru cei din Moldova, care și astăzi aprovizionează cu legume.

Citește mai mult
Arhitectura tradițională

Gospodăria tradițională a rușilor lipoveni cuprinde: casa propriu-zisă, de obicei cu 3-4 camere de tip vagon, cu una sau două intrări, cu prispă, construită din chirpici (un fel de cărămidă din lut, paie și băligar), lemn sau ceamur (material de construcție obținut din lut frământat cu paie).

Citește mai mult
Portul tradițional

Referitor la portul rușilor lipoveni, acesta se păstrează, în special în unele localități din Dobrogea, doar când se merge la biserică. Este obligatoriu ca femeile să intre în lăcașul sfânt cu capul acoperit cu batic (de obicei înflorat), să aibă fusta lungă și largă legată cu un brâu.

Citește mai mult
Gastronomie

Câteva rețete de mâncăruri tradiționale ale rușilor lipoveni Vizitând localitățile în care sunt comunități de ruși lipoveni, turiștii pot degusta diverse mâncăruri tradiționale. Redăm mai jos câteva rețete culinare. 3.6.1. Borș de pește (4 porții) Ingrediente: 4 capete de pește, 4 cartofi, 2 cepe, un morcov, 4 roșii, sare după gust.

Citește mai mult