„Schitul lipovenesc” de lângă Piatra Neamț

„Schitul lipovenesc” de lângă Piatra Neamț

Constantin D. Gheorghiu consemna în Dicționarul geografic asupra județului Neamț, apărut în anul 1890, că „Schitul lipovenesc este situat pe dreapta râului Bistrița, în comuna Domna (în fața orașului Piatra)”, acesta fiind delimitat și pe o hartă mai veche, tot cu această denumire.

Pe Bâtca Doamnei, la câțiva kilometri de oraș, parcurgând un drum neasfaltat prin pădure, greu accesibil în perioada ploioasă și de iarnă, ajungi la o oază de liniște și spiritualitate – schitul ortodox de rit vechi Sf. Cuvios Paisie cel Mare (Sfântul Paisie cel Temător de Dumnezeu, după cum mai este numit, era originar din Egipt și a trăit în secolul IV d. H.; hramul bisericii se prăznuiește pe 2 iulie).

Piatra de temelie a noului schit, după cum am aflat din discuția cu părintele arhimandrit Feofilact, s-a pus în septembrie 2005, iar pe 1 mai 2006 s-a sfințit locul pentru noul lăcaș de cult. Lucrările de construcție s-au finalizat în același an și la sfârșitul lunii octombrie 2006 a avut loc ceremonia de sfințire a bisericii, unde până-n zilele noastre, zi de zi, au loc regulat slujbe după tipicul mănăstiresc. În schit sunt câțiva călugări și ascultători – poslușnici. Așezământul monahal mai cuprinde chilii, casa de oaspeți și trapeza, iar în imediata apropiere se află și iazul mănăstirii. Curtea schitului este plină de verdeață și flori, fiind o încântare pentru ochi și suflet.

Cu ani în urmă, măicuța Elisaveta (Epistemia Chimina) ne-a povestit că pământul pentru schit a fost donat de către Chiriac Eftimi, un rus lipovean. La începutul anului 1995, Judecătoria Piatra Neamț a respins cererea de solicitare a reconstituirii dreptului de proprietate pe suprafața unde se afla schitul lipovenesc, un teren de 28,5 hectare, tocmai pentru că parohia staroverilor nu deținea un act de donație. În răspunsul dat de instanță atunci se sublinia că „numai comunitățile locale de cult din mediul rural pot cere reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de 5 ha de teren arabil”. Recursul preotului paroh din Piatra Neamț Avakum (Pricop Sava) din acea perioadă împotriva sentinței din 1995 a fost respins pe 29 februarie 1996 din lipsă de acte doveditoare. Rușii lipoveni n-au încetat să caute. În anul 2006, șapte frați din Piatra, fiii matușkăi Elisaveta, au cumpărat terenul pentru un nou schit ortodox de rit vechi, cel pe care se află acum schitul Sf. Paisie, pe vechiul loc ridicându-se un alt lăcaș, tot din lemn, cu hramul dedicat icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (Богородица «Всех скорбящих радость»), sărbătoare prăznuită pe 6 noiembrie.

(S.M.)