Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Lansare de carte la Biblioteca Academiei Române

Astăzi, 31 octombrie 2023, începând cu ora 13.00, în Amfiteatrul “I. H. Rădulescu” de la Biblioteca Academiei Române din București,
are loc lansarea catalogului - album: „Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI-XVII”, vol. I (autori: dr. Anca Libidov - cercetător la Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și arhidiaconul Amfilohie Chioc de la așezământul monahal “Uspenia” din Slava Rusă, jud. Tulcea).
????Catalogul a apărut la editurile “Eikon” și “C.R.L.R.”, cu sprijinul financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România.
????Pornind de la buna conviețuire a minorităților naționale istorice, din trecut și până astăzi, în spațiul românesc, alături de populația majoritară, consolidată de-a lungul timpului prin demnitate și respect reciproc, evenimentul se desfășoară sub egida înaltei instituții academice și susține promovarea ansamblului de valori materiale și spirituale prin evidențierea caracterului minoritar, ca un întreg al istoriei și culturii naționale.
????Catalogul cu valoare documentară este parte componentă a proiectului complex de digitizare a fondului bibliofil din cadrul Mănăstirii “Uspenia” din localitatea Slava Rusă, județul Tulcea, desfășurat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă de Rit Vechi a Slavei: „Configurarea, catalogarea și digitizarea tezaurului bibliofil din cadrul MĂNĂSTIRII USPENIA din Slava Rusă, jud. Tulcea, ca parte integrantă a culturii rușilor lipoveni din România”. Proiectul a fost derulat la inițiativa deputatului Silviu Feodor și este sprijinit financiar de CRLR.
????Evenimentul din 31 octombrie 2023 este organizat de CRLR și Biblioteca Academiei Române și va fi reflectat în paginile numărului viitor al publicației “Zorile”.