Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

În memoria călugărilor staroveri

✳️În pădurea de lângă comuna Lipova din județul Bacău, cu ani în urmă, era un complex monahal ortodox de rit vechi cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, în care viețuiau călugări creștini staroveri.
Prin grija președintelui comunității rușilor lipoveni din Plopana Bacău, Bariz Sava, o Cruce staroveră din lemn a fost ridicată în anul 1993 pentru a marca locul vechii mănăstiri.
Acum, în apropiere de locul unde era lăcașul starover, viețuiesc și slujesc Domnului măicuțele unui alt ansamblu monahal - Mănăstirea ortodoxă „Sf. Petru și Pavel”. Părintele monah Ignatie (Popa) de la biserica mănăstirii spune că în rugile preoților și ale măicuțelor Mănăstirii ortodoxe „Sf. Petru și Pavel” sunt pomeniți și 25 de călugări creștini ortodocși staroveri de la schitul ce se afla cândva în apropiere. Există și două morminte ale episcopilor staroveri. A fost ridicată și o Capelă („Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”) în cinstea vechii mănăstiri (demolate în 1955).
✳️Președintele Silviu Feodor, care a primit cu câțiva ani în urmă binecuvântarea chiar la un sobor al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, a demarat încă de anul trecut procedurile referitoare la identificarea documentelor privind stabilirea exactă a locului în care au viețuit călugării creștini staroveri în lăcașul de cult monahal ortodox, demolat în 1955.
✳️Reamintim că pe 20 septembrie 2021, deputatul Silviu Feodor s-a întâlnit cu primarul comunei Lipova, jud. Bacău, Costel Baciu, la întrevedere participând și președintele CRL-Plopana Sava Bariz, pentru a iniția studierea documentelor.
✳️ Slujba de pomenire a călugărilor a fost oficiată pe 29 aprilie 2022 de către părintele Vasile de la biserica ortodoxă de rit vechi “Sf. Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Piatra Nemț.
Au participat: alături de președintele CRLR Silviu Feodor, Sava Baris, dascălul bisericii din Piatra Neamț, Samuilă Ivanov, precum și alți enoriași din municipiul Piatra Neamț.
✳️ Deputatul Silviu Feodor a declarat: ,,Ca în toate timpurile, fie bune, fie grele, trebuie să ne rugăm, dar mai ales în această perioadă greu încercată. Am venit la invitația președintelui din Plopana, jud Bacău, dl Sava Boris, pentru a cânta canonul Sfintelor Paști chiar pe locurile noastre sfinte, unde au viețuit călugării staroveri rugători, pentru că omul care se roagă se sfințește pe el cât și ce este în jurul acestuia.
Ne-am rugat aici pentru pace și pentru România!".