Sărbătoare în comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani
CRL-Botoșani@facebook:

„Rușii lipoveni din Botoșani au sărbătorit Hramul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, care anul acesta a împlinit 170 de ani. Hramul bisericii lipovenești are o importanță deosebită pentru întreaga Comunitate Ortodoxă staroveră din Botoșani.

Alături de președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, domnul deputat Silviu Feodor, președintele
Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, Ovidiu Ivanov, și sute de creștini lipoveni am participat la slujba oficiată de IPS Arhiepiscop Nafanail, precum și la înălțarea unei cruci de lemn pe locul în care a funcționat în secolul al XIX-lea prima biserică a comunității rușilor lipoveni din Botoșani”.

Biserica Ortodoxă de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului ” din Botoșani

Mărturia palpabilă a existenței staroverilor pe meleaguri botoșănene este actuala Biserică cu Hramul „Nașterea Maicii Domnului”, (cunoscută sub „numele” de Biserica lipovenească).

Construcția ei a început în anul 1853, iar ridicarea din piatră și cărămidă arsă a durat probabil peste douăzeci de ani, luând în considerare faptul că turnul clopotniței (kolokolʼnea) a fost construit conform planului topografic al urbei, arhitect Ștefan Emilian, după anul 1872. Ea are un plan dreptunghiular cu naos supralărgit și absidă circulară; turlă pe naos încadrată de patru turnulețe de colț; turn-clopotniță pe pridvor închis; arhitectură romantică.

Construcția respectă arhitectura ecleziastică rusă determinată de prezența crucii cu opt extremități, care se identifică cu cea pe care a fost răstignit Hristos.

În anul 1992, imobilul a fost introdus pe Lista Monumentelor Istorice, elaborată de Direcția Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, la propunerea Oficiului Județean pentru Patrimoniu Național din cadrul Muzeului Județean Botoșani.