Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

170 de ani dintru începuturi (1853 – 2023)

Comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani - 170 de ani dintru începuturi (1853 – 2023)
????Pe 21 septembrie 2023, când Biserica Ortodoxă de Rit Vechi prăznuiește „Nașterea Maicii Domnului”, în lăcașul sfânt al staroverilor din Botoșani, dedicat acestei mari sărbători religioase (prima din Anul Nou bisericesc care începe pe 1 septembrie), are loc o manifestare cultural-spirituală, organizată de Asociația „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” și Comunitatea locală – CRL-Botoșani, al cărei președinte este Ovidiu Ivanov.
????Manifestarea este dedicată împlinirii a 170 de ani dintru începuturi (1853-2023), anul 1853 fiind al începerii ridicării lăcașului sfânt ortodox de rit vechi – cunoscut în Botoșani sub denumirea de „Biserica lipovenească”. Construcția din piatră și cărămidă arsă a fost finalizată undeva după anul 1872, cunoscându-se faptul că turnul clopotniței a fost construit conform planului topografic al Botoșaniului după anul 1872 (arhitect Ștefan Emilian).
????Preotul paroh al bisericii este părintele Vladimir Condratov.
La propunerea Oficiului Județean pentru Patrimoniu Național din cadrul Muzeului Județean Botoșani, lăcașul sfânt „Nașterea Maicii Domnului” din oraș a fost inclus în anul 1992 pe Lista Monumentelor Istorice a Direcției Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.
????La evenimentul de pe 21 septembrie de la Botoșani participă și președintele CRLR, deputatul Silviu Feodor.
Reamintim că Anul bisericesc începe şi se termină cu două mari praznice împărăteşti închinate Maicii Domnului: Naşterea – pe 21 septembrie şi Adormirea Maicii Domnului – pe 28 august.
✅Amănunte - în numărul 10/2023 al publicației “Zorile”.