Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Pagini de istorie - anul 1921 și după 102 ani!

✳️În „Letopisețul tulcean”/„Тульчинская летопись”, semnat de Vasili Poliektovici Aleksandrov, tradus în limba română de Ivan Evseev și Svetlana Moldovan în anul 2002, fragmente fiind inserate și în publicația „Zorile” (prima ediție bilingvă ieșind de sub tipar la Editura „Kriterion” din București, 2002, traducere, prefață și note de I. Evseev și S. Moldovan), se relatează cu litere de aur și despre biserica ortodoxă de rit vechi cu hramul „Înălțarea Domnului” din municipiul Tulcea, important lăcaș de cult de-a lungul vremii:
„În ziua de 23 mai [1921], în Săptămâna Orbului, a avut loc festivitatea de sfințire a bisericii noastre - spune cronicarul tulcean. La slujba de sfințire au participat 3 episcopi:
-Episcopul eparhial Nicodim;
-Episcopul de Nijni-Novgorod Innokenti;
-Episcopul de Izmail Fenoghen.
Au mai slujit 9 preoți și 6 diaconi.
Au mai participat mulți credincioși, veniți din toate părțile”.
✳️După 102 ani, după ample lucrări de renovare și consolidare la biserica „Înălțarea Domnului” din Tulcea (preot paroh: Ilia Oprea), a fost resfințit prestolul pe 19 noiembrie 2023, iar slujba a fost oficiată de către:
- ÎPS Mitropolit Leontie, Arhiepiscop de Fântâna Albă și București;
- PS Episcop-vicar Ghennadie;
- PS Episcop de Tulcea Paisie.
Totodată, au slujit 6 preoți (preotul paroh Oprea Ilie din Tulcea, părintele Nicola Trifanov din Sarichioi, preotul Ioan Bordeanu din București, preotul Mihail Gherasim din Tulcea, preotul Petro Evtei din Ghindărești, jud. Constanța, preotul Cornel Cuțov din Mahmudia, jud. Tulcea) și 3 protodiaconi (Iulian Halchim din Sulina, Pavel Ciotic din Sarichioi și Vasile Ifrim din Tulcea), participând la slujbă și mulți credincioși ortodocși de rit vechi din toată țara.
✳️Și pentru că „Letopisețul tulcean” este despre istoria staroverilor din România, despre ortodoxia de rit vechi, despre tulceni și lăcașele lor de cult, deputatul Silviu Feodor, președintele Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România”, a oferit în dar din partea Comunității tuturor participanților la eveniment câte un exemplar din cea de a doua ediție bilingvă a „Letopisețului tulcean”, apărută la Editura „C.R.L.R” din București în anul 2019. (S.M.)
Amănunte - în nr. 11/2023 al publicației “Zorile”.