Mozaic cultural tulcean, ediția 2023, etapa I
MOZAIC CULTURAL TULCEAN, ediția 2023, proiect cultural finanțat de Primăria Municipiului Tulcea, cu sprijinul financiar și logistic al Comunității Rușilor Lipoveni din România,
Activitatea nr. 1 „Păstrarea și promovarea patrimoniului și tradiției culturale a rușilor lipoveni”, 17 septembrie 2023, municipiul Tulcea.
Acțiunea noastră de la „CASA AVRAMIDE” din municipiul Tulcea a constat în lansarea celui de-al patrulea Compact Disc cu muzică tradițională rus-lipovenească, scormonită din lada de zestre a persoanelor aflate în etate, pe care l-am dedicat ”In memoriam prof. Natalia Neumann” (n. 28 august 1945 – d. 20 mai 2021).
Doamna prof. Natalia Neumann a fost unul dintre fondatorii CRLR sucursala Tulcea, în ultima perioadă din viață ocupând funcția de președinte al CRL Tulcea. A fost cadru didactic care a primit distincția de ”profesor emerit” în anul 1984 pentru rezultatele obținute de către elevi la Olimpiadele Naționale de Limbă Română, director de școală, a predat și limba rusă maternă în școli, toată activitatea sa didactică a desfășurat-o cu profesionalism și maximă responsabilitate.
Profesorul Natalia Neumann, un om prețuit de întreaga comunitate, rămâne un simbol tulcean al dragostei pentru cultură și educație.
Activitatea noastră a continuat și cu prezentarea de carte ”Despre lipoveni, numai de bine!”, al cărei autor este domnul Berty Neumann, soțul multregretatei noastre profesor Natalia Neumann, editura C.R.L.R., anul 2020. Volumul de poezii, reprezintă un călduros mesaj pe care autorul îl adresează marii familii a rușilor lipoveni și a fost dedicat cu ocazia jubileului de 30 de ani de la înființarea, în 1990, a Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Spectacolul de la sala Teatrului „JEAN BART” din municipiul Tulcea, dedicat acestor două evenimente culturale:
- a pus în operă o scenetă cu o grupă de copii preșcolari care, cu gingășie, puritate și naturalețe, au reconstituit o sărbătoare populară la rușii lipoveni „MASLENIȚA / Săptămâna albă”, `pregătind bucate` pentru cei aproximativ 300 de invitați din Sala TEATRULUI „JEAN BART” din municipiul Tulcea;
- a scos pe scenă tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni, conduși de președinte Ecaterina Antonov, care ne-au încărcat sufletul de bucurie interpretând câteva stihuri duhovnicești;
- a evidențiat talentul unor copii, prin recitarea și interpretarea unor piese, în limba noastră maternă rusă;
- a ridicat sala în picioare și a impresionat până la lacrimi, prin desăvârșita interpretare a copiilor refugiaților ucraineni, beneficiarii măsurilor de sprijin acordate prin Organizațiile „SALVAȚI COPIII” și „ADRA”, în semn de mulțumire pentru tot efortul acordat de către membrii și voluntarii CRL Tulcea, pentru acomodarea acestora în municipiul nostru;
- a reușit să îmbine jovialitatea rușilor lipoveni și frumusețea și delicatețea ucrainenilor, interpretând separat dar și în comun, piese din repertoriul celor trei ansambluri vocale invitate la spectacol Ansamblul „LODKA” Tulcea, Ansamblul „REABINUȘKA” din Jurilovca și Ansamblul vocal fondator „ZADUNAISKAIA SICI” din cadrul Uniunii Ucrainenilor din municipiul Tulcea.
Cu acest prilej a fost constituită o galerie de fotografii din viața rușilor lipoveni precum și o expoziție cu accesorii identitare și obiecte de colecție care aparțin rușilor lipoveni.
Acest proiect s-a născut din iubire pentru oameni, pentru tradiții, pentru cultură, pentru limbă și port, astfel că adresăm mulțumiri celor care au avut încredere în ideea noastră de proiect și ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri pentru îndeplinirea scopului și obiectivelor specifice ale proiectului.
Mulțumim domnului primar - Ștefan ILIE, domnului Silviu FEODOR - președinte CRLR, deputatul rușilor lipoveni din România, domnului Lucian Eduard SIMION - consilierul președintelui Consiliului Județean Tulcea, reprezentanților comunităților etnice din municipiul Tulcea, domnului Mihai LEONOV - subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii și, nu în ultimul rând, Excelenței Sale domnului George CĂLIN - ambasador cultural Convenția ONU - Geneva privind drepturile copiilor - Departamentul de Stat al Europei, pentru prezență și susținerea acestui eveniment.
Următoarea noastră activitate va avea loc în data de 01 octombrie 2023 care se intitulează „Parada porturilor populare și festivalul culinar”, la care vor fi implicate cele 12 comunități etnice partenere în acest proiect!
Îi felicităm și pe tinerii noștri prezentatori, Manuel Andrei și Ecaterina Antonov, pentru prestanță!
Să trăim în iubire și să fie pace în lume!
Claudia CIOTIC,
președinte CRLR sucursala Tulcea