Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

UN AN FĂRĂ IVAN

????Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.
????Omagiul adus Amiralului Flotilei de Aur a României, cel mai titrat canoist român, etnic din Mila 23, de 7 ori campion olimpic și cu 22 de medalii mondiale, a fost prezentat de Președintele CRLR, deputatul Silviu FEODOR, amfitrionul acestei manifestări excepționale cu invitați de la cel mai înalt nivel politic.
????Reconstituirea vizuală a fabuloasei personalități internaționale, prin expoziția de imagini, medalii olimpice, colane și distincții primite de-a lungul carierei sale, precum și legendara pagaie ruptă de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, a fost însoțită și de lansarea albumului cu valoare documentară: „Un an fără IVAN. In memoriam: Omul și Campionul”, scris de Anca Libidov și tehnoredactat de Leonard Lunguleac . Volumul reașază în matcă „Legenda Amiralului”, prin revelația trăirii, „din zorii zilei, plutind cu barca, alături de bunicul, pe apele mlădioase ale bălților deltaice”, până la apusul care s-a așternut într-o zi de septembrie.
????Cu această ocazie, în cadrul expoziției a fost prezentată și macheta ansamblului memorial ce va fi construit la Tulcea de cinci cunoscuți artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah.
????De asemenea, Romfilatelia a fost prezentă cu panoul și cu elementele filatelice dedicate sportivului de talie mondială, Ivan Patzaichin.
„Ivan Patzaichin a fost un om bun, modest, generos, un român care şi-a iubit ţara, care sfinţea locul pe unde trecea şi care avea mereu dorinţa de a se perfecţiona”, a subliniat deputatul Silviu FEODOR.
„Eu cred că succesul lui în viață a venit tocmai de aici, pentru că a fost un om și un campion, dar a fost și un om ca un campion și un campion în a fi om”, a afirmat Ivona POTZAICHIN-RUSU, fiica Amiralului, prezentă la eveniment împreună cu mama sa, Georgiana POTZAICHIN.
„Consider că şi acum sunt la fel de actuale cuvintele din 26 noiembrie 2019, din Laudatio, rostite de preşedintele Iohannis în cadrul ceremoniei de decorare a lui Ivan Patzaichin - un ambasador al sportului, al Deltei Dunării, al tradiţiilor şi valorilor româneşti. Domnule Patzaichin, cred că suntem, aici, împreună cu sportul dumneavoastră", a precizat consilierul prezidenţial Sergiu NISTOR.
"Şapte medalii olimpice - dintre care patru de aur - şi cele 22 de titluri la campionate mondiale sunt doar o parte din mărturiile unui sportiv excepţional. Sunt convins că pentru tinerii sportivi Amiralul este un exemplu de dăruire, muncă şi performanţă" - mesajul transmis de Ministrul Afacerilor Interne, Lucian BODE.
„Ivan Patzaichin ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă modestia, bunul simţ, calităţi din ce în ce mai rare... aşa ar trebui să fim cu toţii. Sunt mândru că am fost contemporan cu Ivan Patzaichin", a adăugat liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ MOŞTEANU.
„Sunt sigur că ceea ce a lăsat in urmă ca sportiv şi antrenor va fi dus mai departe. Să sperăm că noi, politicienii şi cei din minoritatea din care a făcut parte, îi vom împlini visul şi vom crea o bază sportivă şi un culoar de competiţie acolo unde el şi l-a dorit, în Delta Dunării", a spus liderul grupului AUR din Camera Deputaţilor, Antonio ANDRUŞCEAC.
Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Zacharie BENEDEK, a evidenţiat că evenimentul este dedicat „unui om unic, dintr-un loc unic, unei legende a cărei menire a fost să te facă să devii mai bun".
Deputatul Victor Paul DOBRE, Viceliderul Grupului parlamentar PNL, a subliniat faptul că „Ivan Patzaichin a fost un om iubit și trebuie să rămână iubit. Noi toți îi suntem recunoscători pentru performanțele sale. El a demonstrat, atât ca sportiv, cât și ca om, că a fost atașat de valorile umane, de respectul pentru oameni. A prețuit România, promovându-i imaginea la cel mai înalt nivel.”
„Ivan ne lipsește, dar... paradoxal este împreună cu noi în fiecare zi, pentru că-l avem nu numai în gândurile noastre, ci îl avem și în inimile noastre, iar evenimentul de astăzi confirmă pe deplin acest fapt”, a declarat Mihai COVALIU, președintele COSR.
„Pentru mine, domnul Ivan Patzaichin a fost un model. Am cules, cumva, din rezultatele pe care le-a obținut dumnealui. Mi-am extras tot ce are nevoie un campion. Este vorba de dăruința cu care trăgea dumnealui”, a spus Cătălin CHIRILĂ, campion mondial la disciplina canoe.
????Mulțumim în mod special doamnei Ivona Beatrice Patzaichin pentru sprijinul acordat în expunerea publică, pentru prima dată în Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor, a însemnelor ce i-au aparținut campionului olimpic și mondial, Ivan Patzaichin, doamnei Georgiana Patzaichin, soția marelui canoist, precum și domnului Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin- Mila 23, care a făcut posibilă prezentarea întregii expoziții.