Istorie, spiritualitate, cultură rusă

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la naşterea marelui scriitor rus Feodor Dostoievski, unul dintre cei mai importanți scriitori ai lumii, care a îmbogățit literatura universală cu remarcabilele romane „Frații Karamazov” (cu a lui impresionantă parabolă a Marelui Inchizitor), „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Demonii”, „Omul dedublat”, „Jucătorul” s.a .
Vasta lui operă a influenţat atât literatura mondială, filosofia, psihologia, cât și teologia secolului al XX-lea.
Născut la 30 octombrie (după calendarul iulian)/11 noiembrie (după noul calendar, gregorian) 1821 la Moscova, Feodor Mihailovici Dostoievski a murit la 9 februarie 1881, fiind înmormântat în cimitirul Tihvin, lângă Mănăstirea „Alexandr Nevski” din Sankt Petersburg.
Fiind de părere că națiunea se naște prin intermediul unei religii, F. M. Dostoievski scria în august 1880 în „Jurnalul unui scriitor”, în capitolul III, intitulat “Două jumătăți”:
„La originea fiecărui popor, a fiecărei naționalități, ideea morală precede mereu apariția etnicității, pentru că tocmai această idee este cea care creează naționalitatea. Ideea morală emerge întotdeauna din ideile mistice, din credința că omul este veșnic, că nu este o simplă ființă pământească, ci una conectată unor alte lumi și eternității. Această credință este întotdeauna și oriunde formulată sub forma religiei; [...] o nouă naționalitate se naște în plan civic chiar în momentul înfiripării unei noi religii.”.
Gândită ca o întrepătrundere între istorie, religie, spiritualitate și literatură rusă, la inițiativa deputatului Silviu Feodor, are loc, începând de astăzi, la sediul din București al Comunității Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), Expoziția de fotografii și cărți, prilejuită de împlinirea a:
???? „200 de ani de la naşterea scriitorului rus Feodor Dostoievski”;
???? „175 de ani de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi și întronizarea primului Întâistătător al Ierarhiei de Fântâna Albă – ÎPS Ambrosie;
???? „75 de ani de la recunoașterea oficială a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România”.
Vernisajul va avea loc, începând cu ora 16:00, în prezența Secretarului de Stat pentru Culte - Victor Opaschi și a fostului ministru al Culturii, Ioan Vulpescu.
Cei interesați să viziteze Expoziția sunt rugați să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu Sars-COV-2 și să se programeze la secretariatul CRLR, la numărul de telefon: 021 312 09 94.
Reamintim că, în data de 26 octombrie 2021, deputatul Silviu FEODOR, președintele CRLR, a rostit o alocuțiune în Parlamentul României cu referire la cei 75 de ani de la recunoașterea oficială a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, 175 de ani de la întronizarea primului mitropolit - Înalt Prea Sfințitul Ambrosie, precum și 25 de ani de la cea a actualului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Leontie.
DOSTOIEVSKI 200!
Îl felicităm pe profesorul univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru cartea apărută la editura Doxologia cu prilejul celor 200 de ani de la naşterea scriitorului rus Feodor Dostoievski, intitulată “Legenda Marelui Inchizitor. Dostoievski în lecturi teologice și filosofice”.
Chiar în ziua de naștere a marelui scriitor rus, 11 noiembrie, Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va lansa cartea tradusă de prof. univ. dr. Leonte Ivanov, care semnează prefața, notele şi comentariile. Cartea jubiliară cuprinde discursuri și lucrări scrise de Konstantin Leontiev, Vladimir Soloviov, Vasili Rozanov, Serghei Bulgakov, Nikolai Berdiaev, Dmitri Merejkovski, Semion Frank și Nikolai Losski.