Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Despre multiculturalitate, la Tulcea!

✳️Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, efectuează miercuri şi joi (5-6 aprilie 2023), o vizită publică în judeţul Tulcea, fiind însoţită de Alteța Sa Regală Principesa Sofia.
Într-un cadru mai puțin formal, a avut loc, la Casa Avramide, o întrevedere cu administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, cu viceprimarul municipiului, George Șinghi, reprezentanți ai conducerii Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea și câțiva elevi-„artiști” ai liceului, după care a urmat un tur al Casei Avramide.
Elevii Liceului de Arte „George Georgescu” și-au prezentat lucrările reunite într-o expoziție de artă plastică, oferind și un recital de muzică clasică. Se știe faptul că
Majestatea Sa încurajează educația în rândul tinerilor, minoritățile etnice, folclorul și tradițiile populare, protejarea mediului înconjurător.
La întâlnirile cu artiștii și meșterii populari reprezentativi din județ, discuțiile au pus în valoare atât oamenii locului, cât și produsele acestora, specifice zonei dobrogene. Au fost identificate oportunități, s-a vorbit despre proiecte și inițiative de interes.
✳️Astăzi, 6 aprilie 2023, în Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea, la întâlnirea cu autoritățile județului, au participat și reprezentanții minorităților naționale care conviețuiesc în armonie pe raza județului Tulcea, Casa Regală a României exprimându-și interesul cu privire la caracterul multietnic și multicultural al spațiului nord dobrogean (v. foto).
Asociația „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” a fost reprezentată la întâlnire de către președintele CRLR, deputatul Silviu Feodor, precum și de președinta comunității locale a rușilor lipoveni, CRL-Tulcea, Claudia Ciotic.
✳️Deputatul Silviu Feodor a evidențiat momentele semnificative, de legătură între Casa Regală și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, reamintind că:
????Vizitând Tulcea în octombrie 1879, viitorul rege Carol I, pe atunci domnitor al României, i-a cunoscut pe etnicii ortodocși de rit vechi, fiind primit de către aceștia chiar la biserica lor cu hramul “Sf. Apostol Ioan Teologul”, unde Carol I a donat 500 de franci;
????În timpul domniei lui Carol al II-lea, Regele s-a deplasat în anul 1939 la Fântâna Albă pentru a se familiariza cu aspectele privind recunoașterea Bisericii de Rit Vechi;
????În anul 2021, staroverii din România au marcat unul dintre cele mai importante momente din istoria Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi - sau împlinit 75 de ani de când Regele Mihai I al României a semnat Decretul-lege nr. 728/10.09.1946 pentru recunoașterea Cultului creștin de rit vechi din România (Cultul lipovenesc), apărut în Monitorul Oficial, partea I, nr. 212/13.09.1946;
????O delegație mai mare din partea CRLR a avut o întrevedere, la Palatul Elisabeta din București, cu Regele Mihai I și Regina Ana în septembrie 2007, participând atunci și Alteţa Sa principele Radu;
????În anul 2010, Regele Mihai I, șeful Casei Regale a României, i-a înmânat marelui sportiv canotor și antrenor Ivan Patzaichin, rus lipovean născut la Mila 23, Decorația regală „Nihil Sine Deo” pentru merite deosebite aduse sportului românesc;
????printre furnizorii Casei Regale, există și antreprenori din rândul etniei.
Totodată, deputatul Silviu Feodor a pomenit despre extraordinarul discurs din Parlamentul României, din anul 2015, al Regelui Mihai I, cu prilejul aniversării sale de 90 de ani.
Întrevederea cu reprezentanții Familiei Regale s-a încheiat cu o sesiune de fotografii.
✳️În cursul după-amiezii, Custodele Coroanei Române are în program o vizită la Școala Gimnazială din Jurilovca, jud. Tulcea, precum și întâlniri cu artiști și meșteri populari locali.
Mai multe amănunte despre Custodele Coroanei Române, care și-a aniversat recent ziua de naștere (în ultima duminică din martie a.c.), puteți afla din linkul de mai jos.
Revenim cu mai multe amănunte despre întrevederile de astăzi din județul Tulcea în numărul viitor al publicației ZORILE.