Mesajul Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Leontie cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului

Mesajul Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Leontie al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, Arhiepiscop de Fântâna Albă și București cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului (7 ianuarie):
”Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!
Preaiubiți întru Domnul Isus Hristos,
Stimați și profund respectați,
Frați, surori și cei dragi!
Vă rog să primiți cu toții cele mai calde urări și binecuvântări cu ocazia măreței sărbători a „Nașterii Domnului, Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos”.
În această zi binecuvântată , când Lumina Divină vine în lume, inimile noastre sunt copleșite de bucurie și recunoștință. Acest eveniment reprezintă împlinirea promisiunii divine, a Tainei ascunse din veacuri, dar dezvăluite acum în umilința și smerenia nașterii Domnului nostru Isus Hristos.
Profetul Isaia a spus: „Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat…” (Isaia 9:6). Aceasta este nașterea Celui care a luat asupra Sa păcatele lumii, aducând mântuirea și bucuria tuturor popoarelor.
Nașterea Domnului nostru Isus Hristos este plină de minuni, care nu doar uimesc rațiunea umană, ci și întăresc credința. Îngerii Domnului au apărut păstorilor, vestindu-le: „Nu vă temeți, căci iată, vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: Că vi S-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul” (Luca 2:10-11). Această veste a fost însoțită de cântarea cerească a îngerilor: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2:14).
Primii martori ai Nașterii Domnului au fost păstorii care, auzind vestea, s-au grăbit să ajungă la peștera din Betleem pentru a I se închina lui Hristos. De asemenea, magii înțelepți din Răsărit, călăuziți de o stea minunată, au venit să I se închine, aducându-I daruri: aur, tămâie și smirnă. Aceste daruri au o semnificație profundă:
• Aurul, ca unui împărat,
• Tămâia, ca unui Dumnezeu,
• Smirna, ca Celui care avea să primească moarte pentru mântuirea lumii.
Fiecare detaliu al acestui eveniment este plin de semnificație sfântă.
Dumnezeu, care este izvorul vieții veșnice, a ales să se nască nu într-o casă bogată, ci într-o umilă peșteră, pentru a ne arăta că adevărata valoare se află în smerenie. Primii care L-au vizitat au fost păstorii simpli, pentru a demonstra că mântuirea este destinată nu doar celor bogați și puternici, ci fiecărei persoane care are credință.
Iubiți Frați și surori!
Nașterea lui Hristos nu este doar un eveniment istoric, ci un început al unei noi vieți pentru întreaga omenire. Din acel moment, Dumnezeu nu mai este doar în înălțimile cerurilor, ci este alături de noi, printre noi. Așa cum spune Sfântul Apostol Ioan:
„Și Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi, și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr” (Ioan 1:14).
Nașterea Domnului nostru Isus Hristos a devenit începutul unei noi ere pentru omenire. Este momentul în care nădejdea a biruit disperarea, iar Lumina dumnezeiască luminează întunericul, chiar și în cele mai grele timpuri.
Astăzi, când lumea este cuprinsă de frică și neliniște din cauza războaielor, a conflictelor și a nedreptăților, Nașterea Domnului Isus Hristos ne reamintește că Dumnezeu este cu noi. El a venit să aducă pacea, iar această pace începe în inimile noastre. Așa cum a spus Domnul Hristos:
„Pace vă las vouă, pacea Mea vă dau; nu vă dau precum dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoșeze” (Ioan 14:27).
Pentru noi, creștinii de rit vechi, este important să ne amintim că Dumnezeu conduce totul, iar destinele lumii se află în mâinile Sale. Sarcina noastră este să ne întărim în credință, să ne rugăm pentru pace și să facem tot ce este posibil pentru a răspândi lumina lui Hristos în jurul nostru.
Să păstrăm moștenirea strămoșilor noștri:
• Rugăciunea: să ne rugăm neîncetat pentru pace, împăcare și încetarea suferinței.
• Tradiția: să păstrăm și să transmitem generațiilor următoare limba, cultura și credința primită de la strămoșii noștri.
Așa cum spune Sfântul Apostol Pavel:
„Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate” (1 Tesaloniceni 5:16-18).
Iubiții mei,
Vă felicităm din inimă cu ocazia măreței sărbători a Nașterii Domnului nostru Isus Hristos. Fie ca bucuria acestei zile să umple inimile și casele voastre. Fie ca lumina stelei Betleemului să ne conducă pe toți pe calea adevărului, a păcii și a mântuirii. Fie ca Domnul să ne întărească în credință și în nădejde, pentru ca noi să putem spune:
„Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți, neamuri, și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu” (Isaia 8:9-10).
Astăzi, s-a născut Domnul nostru Isus Hristos.
Fie ca binecuvântarea Dumnezeului Tatăl, a Fiului și a Sfântului Duh să fie cu voi toți, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu dragoste și binecuvântare în Hristos, Cel Născut,
Arhipastorul vostru, rugător pentru voi înaintea lui Dumnezeu,
Primul Ierarh al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi
Smeritul Leontie Arhiepiscop de Fantana Alba si al Bucureștiului si Mitropolitul tuturor credincioșilor ortodocși de rit vechi.
Nașterea Domnului Isus Hristos – 2024/2025, Brăila”.