Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Sărbătoarea cărții

♦️În cursul zilei de ieri, 31 octombrie 2023, în Amfiteatrul I. H. Rădulescu de la Biblioteca Academiei Române, a avut loc lansarea catalogului - album: „Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare, sec. XVI-XVII”, vol. I, autori prof. dr. Anca Libidov și arhid. Amfilohie Chioc.
????Volumul a fost finanțat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, prin Departamentul de Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, și a apărut în parteneriat cu Editura Eikon.
♦️Evenimentul, de însemnătate majoră pentru identitatea noastră culturală, istorică și spirituală ca parte componentă a culturii românești, a fost onorat de prezența unor înalte oficialități ale statului, reprezentanți clericali, personalități culturale, președinți din teritoriu ai CRLR, tineri și copii.
????Luările de cuvânt au fost moderate de Președintele CRLR, deputat Silviu FEODOR, acesta dând citire și mesajului transmis de către Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, prof. univ. dr. Emil CONSTANTINESCU, fost președinte al României.
????Au luat cuvântul:
-Directorul General al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Șt. NOICA, membru de onoare al Academiei Române;
- Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, senator Titus CORLĂȚEAN, fost Ministru al Afacerilor Externe;
- Liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, deputat Varujan PAMBUCCIAN;
- Secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile OLINICI;
- Subsecretarul de Stat Dincer GEAFER, delegat cu atribuții de conducere a Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României;
- Managerul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest OBERLÄNDER-TÂRNOVEANU;
- Lector dr. Laurențiu AVRAM, Facultatea de Litere, Universitatea din București;
- Directorul General al Stefadina Com, dr. Mihai NICOLAE;
- Prof. dr. Anca LIBIDOV, cercetător în istorie, autoarea volumului.
????Totodată, a fost prezentată publicului și Biblioteca online, www.psse.ro/biblioteca, pe această platformă fiind urcate, în format electronic, exemplarele deja restaurate, scanate și prelucrate, ce se regăsesc catalogate în primul volum al albumului lansat. De această parte a proiectului s-a ocupat Andrei NICOLAE, din cadrul Stefadina Com.
♦️Catalogul cu valoare documentară este parte componentă a proiectului complex de digitizare a fondului bibliofil din cadrul Mănăstirii Uspenia din județul Tulcea, desfășurat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă de Rit Vechi a Slavei: „Configurarea, catalogarea și digitizarea tezaurului bibliofil din cadrul MĂNĂSTIRII USPENIA din Slava Rusă, jud. Tulcea, ca parte integrantă a culturii rușilor lipoveni din România”.
???? La finalul manifestării culturale, două grupuri de copii au încântat publicul cu câteva interpretări religioase. Acești tineri minunați sunt laureații Festivalului de cântări psaltice, desfășurat anul acesta la Sulina. Grupul din Galați, coordonat de Iulia Trefil, a ocupat locul I la secțiunea "Cântări psaltice", iar grupul din Carcaliu, jud. Tulcea, coordonat de Vasile Lavrente, a ocupat locul I la secțiunea "Stihuri duhovnicești".
???? Publicul prezent a avut bucuria de a admira expoziția de carte veche și rară, ce a reunit exemplare din fondul bibliofil al Mănăstirii Uspenia, printre tipărituri fiind expusă și Biblia de la Ostrog din 1580.