Ziua Copilului sărbătorită la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Ziua Copilului - sărbătorită de către participanții la Olimpiada Națională de Limba rusă maternă la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Catedra de Slavistică. Elevi și cadre didactice!
⚪️La inițiativa prof. univ. dr. Leonte Ivanov, șeful Catedrei, au vizionat filmul „Ștrengarii”, ecranizare după Dostoievski, în premieră națională.
⚪️Reamintim că, în perioada 30 mai - 2 iunie 2024, se desfășoară la Colegiul Național din Iași ediția cu numărul XXVIII a Olimpiadei Naționale de limba rusă maternă pentru elevii care studiază această disciplină școlară.
Din Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Limba maternă rusă fac parte:
????președinte - prof. univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
????președinte executiv – Livia Neculai, expert la Ministerul Educației;
????vicepreședinți: de la IȘJ Iași, inspectorii Viorel Motaș și Antonina Bliorț;
????secretar științific – conf. univ. dr. Marina Vraciu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
????secretar – prof. Liuba Bucioc de la Școala Gimnazială ,,Elena Doamna” din Tulcea;
????membri ai Comisiei: insp. Ana Poliect de la IȘJ Tulcea; doi profesori de la Școala Gimnazială ,,A.S. Pușkin’’ din Brăila – Maria Ștefan și Mihai Chirsanov; prof. Galina Isaeva de la Școala Profesională din Stolniceni Prăjescu, jud. Iași; prof. Anfisa Demid de la Școala Gimnazială ,,S.A. Esenin’’ din Ghindărești, jud. Constanța; prof. Tatiana Văsii de la Școala Gimnazială Jurilovca, jud. Tulcea; prof. Valentina Nazarov de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni, județul Suceava; prof. Valentina Măcărău de la Liceul de Arte ,,George Georgescu” din Tulcea și prof. Iuliana Solomon de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă’’ din Târgu Frumos, județul Iași.
Participă 51 de elevi din clasele VII-XII din județele Tulcea, Brăila, Constanța, Iași, Botoșani și Suceava la etapa națională a Olimpiadei!
Organizatori: Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat și cu sprijinul financiar al Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” (CRLR).
În afară de cele două probe de concurs (proba scrisă și examenul oral), elevii au în program, sâmbătă - Turul Iașului (tur pietonal pe la obiective turistice: Muzeul Unirii, Piața Unirii, Palatul Roznoveanu, Teatrul Național, Catedrala Mitropolitană, Arhiepiscopia Catolică, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Școala Primară Gh. Asachi, Palatul Culturii), precum și Turul ghidat al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Diplome și premii în bani din partea Ministerului Educației și a Asociației „CRLR” vor fi oferite elevilor la Festivitatea de premiere de duminică, după participarea la Sfânta Liturghie de la biserica ortodoxă de rit vechi cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.