ONGFest la București

În perioada 17 – 19 mai a.c. a avut loc în Parcul Tineretului din București o nouă ediție a Festivalului Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România – ONGFest, coordonat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în cadrul proiectului „PROMETEUS – Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educație și formare profesională la standarde europene”. Acesta este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participării publice, al comportamentului filantropic și voluntar, dar și o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenția cetățenilor și a publicului larg.

Organizat anual, ONGFest își propune să contribuie la sporirea numărului de cetățeni implicați activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ și la creșterea implicării asociațiilor și fundațiilor din România în societate, contribuind astfel la dezvoltarea coeziunii și a solidarității sociale.

Edi\ia acestui an a g[zduit 160 de expozanți: asociații, fundații, cooperative, case de ajutor reciproc, precum și organizații ale minorităților naționale din România, prezente la eveniment prin sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice.

În spațiul alocat Comunității Rușilor Lipoveni din România vizitatorii au putut viziona costume și obiecte tradiționale rusești, tablouri cu imagini din comunitățile locale ale rușilor lipoveni, cărți editate de Editura „CRLR”, precum și cele două publicații: „Zorile” și „Kitej-grad”, care au fost împărțite tuturor celor care au dorit să afle mai multe informații despre rușii lipoveni din România.

În cadrul evenimentului au avut loc și reprezentații de teatru, muzică și dans, pe scena special amenajată în acest sens. Printre participanți s-a numărat și ansamblul „Ciubcik” din București, care a interpretat câteva cântece și dansuri rusești.

Vă prezentăm câteva gânduri transmise de doamna Liudmila Negulescu din București, un participant fidel la acțiunile organizate de CRLR:

„Îmi place nespus de mult, de fiecare dată, să ascult și să văd ansamblul Ciubcik din București, indiferent de locație. Numai că sâmbăta în parc a fost cu atât mai frumos, mai interesant, mai pitoresc datorită peisajului, a zilei însorite și mai ales datorită spectatorilor entuziasmați, care, probabil, nici nu avuseseră până atunci contact cu tradițiile rușilor lipoveni.

Ciubcik-ul îl admir de la înființaret și mi-a plăcut întotdeauna! Dar acum am fost pur și simplu vrăjită de cei mai mici spectatori, adorabili, care se înghesuiau în fața scenei. O fetiță chiar s-a ridicat în vârful piciorușelor și s-a agățat cu mânuțele de scenă să vadă dansatorii mai bine, iar alții țopăiau în fața scenei! Spectatorii adulți, cărora cu siguranță le-au plăcut cântăreții și dansatorii în superbele lor costume rusești, nu mai pridideau să fotografieze minunatul spectacol.

Am făcut și eu o mulțime de poze. Păcat că la asemenea manifestări nu există CD-uri și DVD-uri cu Ciubcik, pe care doritorii să le poată achiziționa pe loc. Iubesc tot ce este rusesc și îmi amintește de țara natală. Îi iubesc și pe cei care-mi produc astfel de sentimente plăcute, cum a fost și spectacolul oferit de Ciubcik la evenimentul cultural.

Iar duminică, pe 19 mai, sărbătoarea a continuat pentru mine în cadrul comunității rușilor lipoveni, unde m-am simțit ca într-o familie. A fost o mare sărbătoare creștină, mă bucur că am putut participa la slujba religioasă de la biserica ortodoxă de rit vechi din București, unde l-am cunoscut pe ÎPS sa Mitropolitul Leontie. După slujba religioasă, așa cum o cere tradiția, a urmat o masă delicioasă și îmbelșugată în cinstea praznicului Sf. Mironosițe. N- am putut să-mi iau ochii de la numeroșii și minunații copilași îmbrăcați în straie tradiționale rusești.

Pentru mine au fost două zile de neuitat, pentru care mulțumesc din suflet tuturor artiștilor și organizatorilor acestor evenimente. Dumnezeu să vă ajute și în viitor și să vă dea sănătate și putere de muncă!”.