Importanta zilei de 9 Mai

În perioada 9–11 mai a.c., la Iași și Târgu Frumos, jud. Iași, s-au desfășurat o serie de acțiuni de interes public cuprinse în cadrul evenimentului „Importanța zilei de 9 Mai”, organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Ambasada Federației Ruse, cu sprijinul agenției „Rossotrudnicestvo” și în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Au participat peste 200 de persoane. Dintre oficiali, îi amintim pe deputatul și președintele CRLR Miron Ignat, de la Ambasada Federației Ruse în România – secretarul I Alexander Vinnik și secretarul II Dmitry Korșunov, de la Primăria Municipiului Iași - viceprimarul Mihai Chirica, de la Instituția Prefectului Județului Iași – directorul de cancelarie Marian Serbescu, reprezentanți ai Garnizoanei Iași, veterani de război, cercetători, istorici, profesori universitari, preoți precum și reprezentanți ai firmelor comerciale din jud. Iași.

Programul zilei de 9 mai a debutat cu depunerea de coroane la „Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial” de la Cimitirul,,Eternitatea” din Iași.

 

MASĂ ROTUNDĂ

A doua parte a zilei a continuat cu lucrările și cuvântările prezentate la masa rotundă cu tema: „Importanța istorică a zilei de 9 mai pe plan național și internațional”, desfășurată la Casa de cultură a CRLR-Tg. Frumos.

Mesajul de deschidere a lucrărilor a fost rostit de deputatul și președintele CRLR Miron Ignat, urmat de un mesaj din partea Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, Excelența Sa Oleg S. Malghinov, transmis de secretarul I, dl. Alexander Vinnik. Secretarul II al Ambasadei Rusiei, dl Dmitry Korșunov, a vorbit despre Importanța istorică a zilei de 9 Mai – Ziua Victoriei, fiind urmat de conf. univ. dr. Dumitru Boghian (,,Învățămintele zilei de 9 Mai”), conf. univ. dr. Florin Daniel Șandru (,,Importanța zilei de 9 Mai. O perspectivă contrafactuală”), dr. Sergiu Constantin Enea (,,9 Mai în manualele de istorie. Trecut și prezent”), prof. dr. Palaghia Radion (,,Documente istorice privind evenimentele din 9 Mai”), prof. Emil Sfecliș („Mărturii ale contemporanilor privind Al Doilea Război Mondial”), directorul adjunct CRLR Silviu Feodor (,,Viziunea creștină a tragediei și bucuriei războiului”), precum și de cuvântarea preotului paroh Anichita Ichim de la biserica ortodoxă de rit vechi „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Frumos.

 

LANSARE DE CARTE

Tot la sediul CRLR-Tg Frumos a fost lansată cartea,,Rușii lipoveni în Bucovina (1774-2012). Contribuții” (autor Daniel Hrenciuc, 300 de pagini, Cluj-Napoca 2013, editura Argonaut), prezentarea fiind făcută de către conf. univ. dr. Leonte Ivanov de la Universitatea din Iași, care a subliniat noutatea informațiilor din carte, având în spate o bibliografie vastă. Este o nouă lucrare consacrată rușilor lipoveni din România, care întregește informațiile pe care le așteaptă cei interesați de domeniu.

 

EXPOZIȚIE DE DESENE

Ultima parte a zilei a fost dedicată expoziției de desene „Sub penelul păcii”, ai căror autori sunt elevii cu vârste cuprinse între 7-14 ani, acești mini-ambasadori ai păcii încercând să promoveze prin desenele multiculturalitatea și pacea la nivel mondial.

SPECTACOL ARTISTIC

Ziua de 9 mai s-a încheiat cu spectacolul artistic susținut de ansamblurile folclorice și grupurile de dans ale rușilor lipoveni din zona Moldovei: „Reabina“ și „Kalinka“ din Târgu Frumos; „Berioza“ din Manolea; „Nasledniki“ din Lespezi; „Lozâciki“ din Brătești; „Venocik“ din Fălticeni; „Ogoniok“ din Focuri; „Raduga“ din Iași.

A doua zi a evenimentului, 10 mai, a fost rezervată proiecției a unei serii de 5 filme documentare - The unknown war. Eastern front, fiecare proiecție fiind urmată de discuții cu istorici și specialiști.

 

Coorganizatori ai evenimentului CRLR: Primăria Târgu Frumos, Consiliul Județean Iași,

Parteneri: Lukoil România, Asociația MIR, Asociația Gradeco,

Parteneri media: Ziarul de Iași, Radio România Iași, Actualitatea TV Pașcani, Iasifun.ro, BIT TV – Pașcani, ZORILE.

(Comunicat de presă al CRLR)