Conferința reprezentanților CRLR

Pe data de 16 iunie a.c., după finalizarea lucrărilor simpozionului științific internațional „Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional”, organizat de către Comunitatea Rușilor Lipoveni din România în parteneriat cu Fundația „Ruskiy mir”, s-au desfășurat lucrările Conferinței Reprezentanților (Adunarea Generală) CRLR. Gazda acestui eveniment anual a fost comunitatea locală din orașul Tulcea, reuniunea reprezentanților desfășurându-se în minunatul sediu de pe strada Victoriei, nr. 10, în sala de festivități a Centrului cultural multietnic.
La lucrări au participat 73 de reprezentanți ai comunităților locale de ruși lipoveni dintr-un număr total de 79 de persoane convocate pentru a participa la reuniunea anuală. Așa cum se cuvenea, deschiderea a fost oficiată de către dl Andrian Ampleev, președintele CRLR-Tulcea, care și-a exprimat sentimentul de bucurie privind găzduirea  evenimentelor care s-au desfășurat în perioada 12-16 iunie a.c. în orașul Tulcea, și anume: simpozionul științific al CRLR, în cadrul căruia s-a marcat și Ziua Rusiei, în data de 13 iunie, și Conferința Reprezentanților.
Aproape o tradiție, dar și o bună practică, deschiderea propriu-zisă a lucrărilor a fost precedată de intonarea imnului CRLR. Și spun intonare deoarece, dacă s-ar fi oprit difuzarea acestuia, cuvintele ar continua să se audă din vocile tuturor celor prezenți în sală. Am remarcat mândria tuturor la auzul imnului, oamenii ridicându-se în picioare, cu o atitudine demnă de strămoșii noștri. Imnul a fost îndrăgit și de participanții la lucrările simpozionului științific, ici și colo observându-se lacrimi de emoție. Cu toții și-au dorit o copie a imnului nostru, lucru de care trebuie să fim mândri, zic eu, în unanimitate (menționăm că autorul versurilor imnului este poetul brăilean Erofei Ivanov).
Revenind la conferință, aceasta a fost prezidată de către dl Miron Ignat, președintele CRLR și deputat în Parlamentul României, dl prof. univ. dr. Feodor Chirilă, membru fondator al CRLR, dl Andrian Ampleev, președintele CRLR-Tulcea, dna prof. dr. Palaghia Radion și dna Mariana Danilov, președinta CRLR-Periprava. Din comisa de redactare a procesului verbal au făcut parte: dra Mirela Popov, secretar ATRLR, dl Ciprian Haralambie, vicepreședinte ATRLR, și dl Nicola Feodot din partea CRLR-Târgu Frumos. Dl Fănică Timofte, președintele CRLR-Focuri, dl Vartolomei Adrian, primarul comunei Ghindărești, și dl Călin Ivanov, președintele CRLR-Mahmudia, au constituit comisia de redactare a proiectelor de hotărâri. Comisia de validare, prima comisie care se constituie dintre cele patru necesare în vederea bunei desfășurări a unei adunări generale, a fost formată din dl Iulian Gafon, membru în Consiliul Director, dna Mirela Isacov, președinte CRLR-Jurilovca și dl Constantin Ditcov din partea CRLR-Tulcea.
Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru a caracteriza general conferința din acest an, acesta ar fi că a fost constructivă. Principalele idei care au fost dezbătute făceau referire la predarea limbii ruse, la eforturile care se fac în acest sens, probleme referitoare la consolidarea anumitor sedii sau rezolvarea deficiențelor cu care acestea se confruntă, despre influența internetului și a materialelor postate asupra imaginii Comunității și etniei noastre în general. Bineînțeles, au fost analizate rapoartele de activitate ale deputatului și președintelui CRLR, ale directorului executiv, ale departamentului financiar, cât și rapoartele comisiilor de specialitate ale CRLR și ale altor structuri din cadrul Comunității: Comisia de Cenzori și Comisia de Etică și Disciplină. S-au pus întrebări, s-au dat răspunsuri, s-au notat doleanțele etnicilor noștri din teritoriu în vederea soluționării acestora, cu alte cuvinte, într-o vedere largă, totul a decurs normal și firesc.
Printre propunerile care au fost atent notate de către comisia de redactare a hotărârilor se regăsesc puncte cum ar fi: atragerea unui număr mai mare de elevi care să studieze limba rusă, organizarea de evenimente cultural-artistice între comunitățile locale, efectuarea de demersuri privitoare la organizarea fazei naționale a olimpiadei de limba rusă maternă numai în localități unde trăiesc etnici ruși lipoveni, revizuirea și completarea Centrului de Studii Istorice al CRLR, analizarea posibilităților de înființare a unui centru cultural al rușilor lipoveni în București, de construire a unei biserici ortodoxe de rit vechi în București cât și convocarea Adunării Generale în toamna anului 2013 la nivelul comunității locale din București (Adunarea Generală din luna aprilie a.c. a comunității locale din București a fost anulată de către Conferința Reprezentanților pentru faptul că există serioase dubii privind modul în care aceasta a fost organizată) ș.a.
Întrunirea la Tulcea a reprezentanților a oferit ocazia prezentării a două publicații ale CRLR: broșura „Protopop Avvakum Petrovici – conducător și ideolog al mișcării starovere”, lucrare științifică semnată de către dl prof.univ. dr. Feodor Chirilă, în care se pot găsi informații despre începuturile mișcării starovere, raskolul Bisericii Ruse din sec. XVII și viața protopopului Avvakum, informații care se adresează unui public larg de cititori, și revista „Тульчинский вестник”, realizată de către un grup de copii deosebiți sub atenta supraveghere a dnei Natalia Neumann, în care se poate citi despre realizările CRLR-Tulcea, nu puține la număr. Ambele apariții s-au bucurat de susținerea comunității centrale și au fost primite cu plăcere de către participanții la conferință.
Aș dori să subliniez în finalul materialului faptul că aceste întruniri au ca fundament ideea de a atinge un nivel superior, nivel pe care să îl apreciem și de care să ne bucurăm cu toții și pe care să îl lăsăm ca moștenire generațiilor care vor veni. Sunt sigur că suntem pe drumul cel bun!