Lipovan Russians

A brief history

The beginnings of Lipovan Russians in Romania need to be sought in the dramatic events that caused considerable upheaval in Russia.

Read more
Geographical distribution

Comunități importante de ruși lipoveni din punct de vedere numeric sunt la ora actuală în județele Tulcea, Constanța, Iași, Ialomița, Suceava, Bacău, Brăila, Neamț, Vaslui, Botoșani și în capitala țării, în București.

Read more
Religion

Credința rușilor staroveri din România este creștin-ortodoxă de rit vechi, păs­trată încă din timpul creștinării oficiale a Rusiei Kievene în anul 988 de către cneazul Vladimir Sveatoslavici (980-1015).

Read more
Customs

Pentru a reînvia și conserva tradițiile rușilor staroveri din România, au fost organizate, în decursul celor 14 ani de existență a CRLR, șase Festivaluri naționale ale cântecului, dansului și portului popular.

Read more
Specific Occupations

Îndeletnicirile tradiționale ale rușilor lipoveni sunt: pes­cuitul (pentru cei din Dobro­gea, în special cei din Delta Dunării, pentru care peștele reprezintă hrana lor “cea de toate zilele”), grădinăritul și viticultura (în mod deosebit pentru cei din Moldova, care și astăzi aprovizionează cu legume.

Read more
Architecture

Gospodăria tradițională a rușilor lipoveni cuprinde: casa propriu-zisă, de obicei cu 3-4 camere de tip vagon, cu una sau două intrări, cu prispă, construită din chirpici (un fel de cărămidă din lut, paie și băligar), lemn sau ceamur (material de construcție obținut din lut frământat cu paie).

Read more
Traditional Costumes

Referitor la portul rușilor lipoveni, acesta se păstrează, în special în unele localități din Dobrogea, doar când se merge la biserică. Este obligatoriu ca femeile să intre în lăcașul sfânt cu capul acoperit cu batic (de obicei înflorat), să aibă fusta lungă și largă legată cu un brâu.

Read more
Gastronomy

Câteva rețete de mâncăruri tradiționale ale rușilor lipoveni Vizitând localitățile în care sunt comunități de ruși lipoveni, turiștii pot degusta diverse mâncăruri tradiționale. Redăm mai jos câteva rețete culinare. 3.6.1. Borș de pește (4 porții) Ingrediente: 4 capete de pește, 4 cartofi, 2 cepe, un morcov, 4 roșii, sare după gust.

Read more