Gastronomy
Câteva rețete de mâncăruri tradiționale ale rușilor lipoveni
Vizitând localitățile în care sunt comunități de ruși lipoveni, turiștii pot degusta diverse mâncăruri tradiționale. Redăm mai jos câteva rețete culinare.
3.6.1. Borș de pește (4 porții):
Ingrediente: 4 capete de pește, 4 cartofi, 2 cepe, un morcov, 4 roșii, sare după gust.
Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cartofii tăiați mărunt, ceapa tocată și morcovul tăiat rondele. Când zarzavatul este aproape fiert, se pun cele 4 capete de pește și se lasă pe foc până ies ochii peștelui. Se adaugă roșiile tocate, fiind curățate în prealabil de pieliță. Când se servește, se presară pătrunjel și se acrește după gust.
- Chifteluțe de cartofi (sau de pește)
Ingrediente: 1 kg cartofi (sau pește), 2 ouă, 2 cepe, o legătură de mărar și de pătrunjel, sare, piper. După preferință, se pun și 2 felii de pâine înmuiate în lapte.
Mod de preparare: Cartofii curățați de coajă se dau prin răzătoare (pentru chifteluțele de pește - peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat) și se amestecă cu ceapa puțin călită în ulei. După preferință, se pune și pâinea înmuiată în lapte. Se adaugă apoi verdeața tocat[ mărunt și cele 2 ouă. Se sărează după gust și se potrivește de piper. Din amestecul obținut se fac chifteluțe care se prăjesc în ulei. Înainte de a le prăji, se pot tăvăli prin făină.
- Blinî (Clătite cu urdă sau brânză)
Ingrediente: 700 ml lapte, drojdie de bere cât o nucă, 50 gr unt, 2 ouă, 300 gr făină, o linguriță de zahăr, un vârf de cuțit de sare, 300 gr urdă sau brânză nu foarte sărată.
Mod de preparare: În 200 ml lapte călduț se adaugă drojdia de bere și puțină făină, după care se pune la cald până crește compoziția. Se amestecă apoi cu 50 gr unt topit, un ou, un vârf de cuțit de sare, o linguriță de zahăr, 300 gr făină și 500 ml lapte.
Clătitele obținute prin prăjire pe o parte și pe alta în tigaie (se unge, de preferat, cu untură proaspătă) se umplu cu amestecul obținut din 300 gr urdă sau brânză amestecate cu un ou sau cu o ceșcuță de smântână. După ce se fac rulouri, clătitele pot fi introduse în cuptor pentru câteva minute. Se servesc cu smântână sau cu miere de albine.
3.6.4. Kașnik sau Pșovnik (Budincă de orez)
Ingrediente: 500 g orez, 15 ouă, 250 ml ulei, 500 ml lapte, 100 g zahăr, un vârf de cuțit de sare.
Mod de preparare: Se fierbe orezul și se lasă 10 minute acoperit după ce se ia de pe foc. Se adaugă zahărul și uleiul. După ce se răcește, se amestecă cu laptele, ouăle și sarea. Compoziția obținută se întinde într-o tavă unsă cu unt sau untură de porc proaspătă și se pune la cuptor pentru o jumătate de oră. Când este gata și este răcită, se presară cu pudră de zahăr și se taie în romburi sau pătrățele.
3.6.5. Vareniki (Colțunași cu brânză)
Ingrediente: 250 g făină, un ou, 200 g brânză telemea, două ceșcuțe smântână, 100 g unt, sare, o ceașcă apă.
Mod de preparare: Se face o cocă din făină, o ceașcă cu apă, un ou și puțină sare. Se lasă o oră, după care se întinde cu sucitorul și se taie cu gura unei căni sau în pătrate. În fiecare cerc (sau pătrat) se pune o lingură din amestecul făcut din brânza rasă, smântână (sau un ou) și puțină sare (dacă brânza e dulce). Colțunașii se pun la fiert în apă clocotită și puțin sărat. Se servesc cu unt topit și smântână.