Vot kalina, vot malina / Rușii lipoveni: antologie de folclor
Întrucât în anul 2022, pe 14 decembrie, se împlinesc 95 de ani de la nașterea regretatului rusist și folclorist Mihail Marinescu, profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București, reedităm, în semn de omagiu, opera integrală a acestuia referitoare la folclorul rușilor lipoveni.
Antologia Vot kalina, vot malina reunește trei volume de autor, semnate de Mihail Marinescu, și anume: Зялёная моя вишенка - Собрание песен липован, проживающих в Румынии („Cântece lipovenești”; Editura Kriterion, București, 1978); Частушки липован („Catrene lipovenești”; Editura Kriterion, București, 1988) și Cântecul rusesc lipovenesc / Русско-липованская песня (Tipografia Universității din București, I, 1988).
Textele de o valoare inestimabilă au însumat ani de activitate intensă de teren și de cercetare ai profesorului Mihail Marinescu, cele trei cărți reprezentând primele culegeri ample de folclor de la staroverii din România.
Demersul nostru de a realiza această Antologie a avut la bază obiective educaționale și științifice, scopuri strict didactice și nu comerciale. Am dorit să oferim bogatul material folcloric studenților și cercetătorilor, întrucât cele trei volume ale prof. Mihail Marinescu n-au mai fost reeditate și, practic, nu mai există exemplare din primele ediții cu tiraje mici sau poate că mai sunt doar prin biblioteci private ori în anticariate.
Am operat modificări privind ortografia aprobată în 1993 de Academia Română și, întrucât unele date din cele trei volume nu mai corespund realității, ele au fost omise tacit. De asemenea, am înlocuit cuvântul „raskolnic”, păstrându-se doar în citate, deoarece staroverii nu-l acceptă, ei fiind, de fapt, cei care au rămas fideli credinței străbune și nu cei care au provocat raskolul (schisma). Am renunțat la rezumatul în limba rusă din cea de a treia carte (Cântecul rusesc lipovenesc), fiindcă relua fragmente din textul primei cărți (Зялёная моя вишенка - Собрание песен липован, проживающих в Румынии). Din păcate, nu am descoperit volumul II despre care menționează autorul în prefața la Cântecul rusesc lipovenesc / Русско-липованская песня și nu există în carte nici lista cântecelor din arhiva personală la care face trimiteri. Încercările noastre împreună cu foștii colegi de catedră de a contacta familia și a obține manuscrisul volumului II n-au fost încununate cu succes. În ceea ce privește culegerea textelor, am păstrat cât mai fidel forma în care acestea au fost publicate de autor, intervenind doar pentru a corecta eventualele greșeli de culegere și tehnoredactare, trecând textele la noile norme grafice. Am lăsat numele rusești transcrise în limba română cu î în interior. Pentru a facilita lectura, am preferat să trecem toate notele și indicațiile bibliografice de la finalul capitolelor din Cântecul rusesc lipovenesc chiar în text și-n subsolul paginilor.
Am inserat în Antologie și articolul din „Zorile”, în care profesorul Mihail Marinescu relata în 1990 despre documentările, activitatea de teren și periplul din septembrie 1959 în localitățile dobrogene împreună cu profesorul Emil Vrabie, coleg de catedră la Universitatea din București.
Născut pe 14 decembrie 1927 în localitatea Ivăneștii-Vechi, județul Cetatea Albă (astăzi în regiunea Odesa din Ucraina), profesorul Mihail Marinescu a absolvit în 1952 Institutul Pedagogic „Maxim Gorki” din București, unde a și rămas să predea studenților cursuri de literatură rusă și folclor. A plecat dintre noi pe 5 octombrie 1995.
Despre viața și activitatea renumitului folclorist și rusist, care a lăsat în urmă sute de pagini despre folclorul rușilor staroveri din România, au apărut referințe atât în publicația „Zorile” (autori: S. Moldovan și F. Chirilă), cât și în două comunicări, inserate în volumele IV și VII „Cultura rușilor lipoveni în context național și internațional” (autor: F. Chirilă), care reunesc referatele prezentate la edițiile Simpozionului științific internațional al Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în editarea acestei Antologii și credem că efortul nostru de a uni textele între două coperți se impunea ca o necesitate. Folclorul este o moștenire vie și, chiar dacă multe dintre cântecele culese de profesorul Mihail Marinescu au fost uitate, ele vor rămâne spre păstrare în paginile antologiei și, de ce nu, poate vor fi readuse la viață cu ajutorul unor specialiști care să le pună pe note muzicale. Antologia Vot kalina, vot malina cuprinde 354 de cântece și 888 de catrene în limba rusă.
Fotografiile din finalul volumului creionează portretul profesorului Mihail Marinescu, renumit folclorist, în semn de respect și prețuire pentru moștenirea transmisă.
Drum bun, Vot kalina, vot malina, către cititori și cercetători!
Svetlana Moldovan