Olimpiada Națională de Religie

„De Centenar, am primit un mare dar: Olimpiada de Religie ortodoxă de rit vechi, organizată începând cu anul 2018 de către Ministerul Educației în parteneriat cu Asociația noastră etnică!” – a subliniat președintele Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” (CRLR), deputatul Silviu Feodor, la Festivitatea de deschidere a competiției școlare naționale din acest an, menționând încă o dată că „pentru Comunitate, copiii au prioritate! Religia a fost cea care ne-a determinat să venim pe aceste meleaguri! […] «Domnul este Duh și, unde este Duhul Domnului, acolo este libertate» citim în epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel. […] Slujirea aproapelui este o normă a noastră. Educația este o prioritate pentru Comunitate, iar pentru noi Religia este cea care apără identitatea noastră etnică”.
Începând cu anul 2018, concursul școlar județean și apoi interjudețean organizat de către inspectorul pentru minorități din acea perioadă de la IȘJ Tulcea, prof. Nadea Casian, și desfășurat trei ani consecutiv în județ (la Sarichioi, Jurilovca și Tulcea), a fost transformat în Olimpiadă Națională de Religie – cultul ortodox de rit vechi, aceasta fiind inclusă în Calendarul Olimpiadelor și Concursurilor Școlare al Ministerului Educației, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Leontie al tuturor creștinilor ortodocși de rit vechi, arhiepiscop de Fântâna Albă și București.
Ediția a IV-a a Olimpiadei din acest an, organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Asociația „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” (CRLR), s-a desfășurat în perioada 25-28 mai 2023 la Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni, jud. Suceava.
La competiția școlară, care a cuprins probele scrisă și orală, au participat 29 de elevi ruși lipoveni din județele Brăila, Constanța, Iași, Suceava și Tulcea, laureați ai etapei județene la această disciplină școlară. La Fălticeni, a fost remarcată evlavia participanţilor la evenimentul plin de emoție, fiind numeroase momente de o profundă simţire duhovnicească, credință în suflet, atât la expunerea subiectelor de examen, cât și în afara probelor de concurs, elevii demonstrând că tânăra generație este ancorată în adevărurile de credinţă. Datorită religiei transmise în familie, precum și a noțiunilor însușite la orele de curs, ei merg pe drumul săvârşirii binelui faţă de semeni, respectând aproapele și înaintașii, precum și credința străbună. Și religia îi va ajuta și îndruma în viață să ajungă buni specialiști în domeniile în care vor lucra, vor fi oamenii care sfințesc locul și vor trăi cu o spiritualitate profundă, care joacă un rol esențial în devenirea personală și profesională.
Scurtă călătorie în timp
Înainte de Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Religie, elevii din lotul olimpic național au avut un bogat program cultural, vizitând orașul și obiectivele turistice, după care au mers la mănăstirile de la Voroneț, Humor, precum și la comunitatea rușilor lipoveni din Gura Humorului, jud. Suceava, unde au fost întâmpinați de către președintele comunității locale – Timofei Miftode și fosta președintă – prof. Ana Miron. Vizitarea acestui centru spiritual și cultural al rușilor lipoveni a fost ca o scurtă călătorie în timp, unde elevii și cadrele didactice au avut parte de o adevărată lecție de istorie și cultură privind păstrarea tradițiilor și a credinței starovere, comunitatea fiind un exemplu de supraviețuire prin credință.
„Ideea construirii unei biserici la Gura Humorului în cinstea Sfântului Nicolae le-a aparţinut părinţilor mei: dascălul Feodor și Ecaterina Maliș” – le-a mărturisit elevilor și profesorilor prezenți în micul lăcaș de cult ortodox de rit vechi profesoara Ana Maliş-Miron.
„Mama mea, Ecaterina Maliş, l-a convins pe vărul său Onisim Radionov să doneze o parte din curte pentru construcţie, iar dascălul Feodor, tatăl meu, s-a apucat de treabă. Feodor şi Ecaterina Maliş, precum și Onisim Radionov au devenit, astfel, inițiatorii și ctitorii acestui lăcaș sfânt din Gura Humorului.
Un priceput organizator, dascălul Feodor Maliș a depus mult suflet pentru construirea lăcașului sfânt. Deși posibilitățile noastre materiale erau mici, fiecare a ajutat cum a putut, cu bani sau participând efectiv la construcție. După obținerea aprobării și a binecuvântării din partea Sfântului Sobor al Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila, dascălul Feodor s-a deplasat personal prin localitățile staroverilor să colecteze ajutoare. Primii binefăcători care au sărit în ajutorul nostru, au fost frații și surorile întru credință din comuna Carcaliu (jud. Tulcea) şi din satul Manolea (jud. Suceava), preotul Porfirii și eparhia sa din America, protoiereul Timofei și comunitatea sa din Australia, inginerul Ivan Maliș din Brăila, precum și alți oameni de bine, din Târgu Frumos, Piatra Neamț, Suceava, București, Timișoara, Cluj-Napoca. Primăria locală ne-a oferit lemnul necesar construcției, iar Comunitatea locală a rușilor lipoveni din Sarichioi ne-a dăruit câteva icoane extrem de prețioase.
Corneliu Radionov, împreună cu soția sa Vanda, precum și inginerul Vasile Mironov au întocmit proiectul edificiului sfânt, iar iconostasul bisericii noastre a fost pictat de renumitul iconograf Serghei Mitre din Constanța.
Construcția bisericii a durat aproximativ doi ani și a fost finalizată, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, pe la sfârșitul lunii august 1998.
S-au implicat în această sfântă lucrare, îndeplinind misiunea de adevăraţi creştini, mai mulți membri ai comunităţii noastre mici. Cinste lor: Onisim şi Alexandra Radionov, Ecaterina şi Ana Maliş, Luca și Elena, Vasile Mironov, Mihail și Anisia, Irina şi Cristina Alexandrov, Achilina Mironov, Ivan și Katea Avdei, Mercur şi Ecaterina Miftodi, Mircea și Maria Duceac, Timofei și Liuba Miftodi, Gheorghe și Marusea Nițu, Ioachim, Elena, Gavril Condratovici, Zaharia și Filip Onofrei ș.a.
Sfințirea bisericii ortodoxe de rit vechi s-a înfăptuit pe 13 septembie 1998, când a avut loc un eveniment de înaltă vibrație spirituală” - a concluzionat prof. Ana Miron, fostă președintă a CRL din Gura Humorului, jud. Suceava.
Festivitatea de deschidere
După vizitarea obiectivelor turistice din oraș și excursia prin județ, organizatorii, participanții și oficialitățile județene și locale s-au reunit la Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Religie – cultul ortodox de rit vechi, desfășurată la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, jud. Suceava, fosta Casă de Cultură a municipiului.
Momentul festiv a fost moderat de către directorul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, prof. dr. Palaghia Radion, imediat după intonarea imnului național al României, dând posibilitatea oficialităților prezente să transmită urări de bun venit și de succes la adresa participanților la Olimpiadă. A urmat și un program artistic susținut de către elevi.
„Adaptat specificului olimpiadei, programul artistic” – ne-a declarat prof. Palaghia Radion – „a fost susținut de către elevi ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni (care a avut onoarea de a găzdui desfășurarea Olimpiadei Naționale de Religie – cultul ortodox de rit vechi), ai Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, precum și ai Clubului Copiilor din Fălticeni”.
Dintre elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni de la festivitatea de deschidere a Olimpiadei, s-a remarcat prin vocea ei deosebită eleva Raisa Andrian din clasa a X-a (îndrumător la religie și la limba maternă rusă: prof. Nazarov Valentina), care a interpretat un cântec în limba rusă.
La evenimentul festiv, profesoara Daniela-Luminița Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, a oferit tuturor celor prezenți în sală câte un exemplar din „Noul Testament cu Psalmii”, „cartea pe care s-o duceți cu voi și să vă amintească de Olimpiadă”. „Hristos a Înviat!”, și-a început inspectorul de specialitate discursul, deși cu o zi înainte s-a prăznuit Înălțarea Domnului. „Hristos a Înviat!” ar trebui să fie salutul zilnic, pentru că Învierea este bucurie. Elevii prezenți la Fălticeni sunt bucurie! Să-i aplaudăm! Fiți împăcați și bucuroși pentru ceea ce sunteți! – și-a încheiat mesajul prof. Ceredeev, prilej cu care i-a numit pe toți „ambasadori ai Mântuitorului”.
Inspectorul școlar general de la IȘJ Suceava, prof. Grigore Bocanci, a urat Bun venit oaspeților la Fălticeni, menționând că „deși religia e diferită, credința ne unește”, iar inspectorul școlar adjunct, prof. dr. Petru Crăciun, i-a îndemnat pe toți „să continuie tradiția și s-o transmită mai departe. Să legați prietenii și să vă întoarceți sănătoși acasă!”.
După prezentarea Comisiei Centrale de Evaluare, mulțumirile adresate organizatorilor și urările de succes la probele de concurs exprimate de către expertul Livia Neculai de la Ministerul Educației, președinta Comisiei Centrale de Evaluare a Olimpiadei, doctor în istorie Anca Libidov, cercetător la Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, a subliniat că „religia este un mod de viață. Creștinii ortodocși de rit vechi suntem purtători de istorie. [...] Tinerii nu doar acumulează cunoștințe, ci le și manifestă, ca mod de trăire. Dumnezeu să vă inspire cu har!”.
Reprezentantul Primăriei Fălticeni, consilierul pe componenta învățământ și educație, prof. Alexandru Rădulescu, a transmis urări în nume personal, cât și din partea primarului municipiului.
Subiecte accesibile, cu respectarea particularităților de vârstă
Referitor la subiectele de la această ediție a Olimpiadei Naționale, am stat de vorbă cu prof. Livia Neculai, expert MEN, președintele executiv al Comisiei Centrale: „Olimpiada de Religie – cultul ortodox de rit vechi are un rol deosebit pentru Comunitatea noastră ca parte integrantă a societății contemporane, întrucât cultivă şi dezvoltă în sufletele elevilor învăţăturile credinţei noastre ortodoxe străbune.
La ediția din acest an, subiectele au fost accesibile și au oferit prilejul candidaților ca, în afară de noțiunile învățate la școală, să scoată la iveală și comorile duhovnicești ce le aveu sădite în inimă, încă de mici, în familie.
Subiectele propuse la etapa națională a Olimpiadei de Religie - cultul ortodox de rit vechi au fost elaborate respectând programa școlară în vigoare și tematica Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea Olimpiadei, fiind adaptate, ca nivel de dificultate, particularităţilor de vârstă ale elevilor. Competiția a constat în susținerea a două probe: una orală și una scrisă, timpul de lucru pentru cea scrisă a fost de trei ore, iar pentru proba orală elevul a avut la dispoziție aproximativ 20 de minute pentru pregătirea subiectului extras, iar expunerea a avut loc în maximum zece minute.
Comisia Centrală a Olimpiadei a conceput subiectele pentru cele două probe cu 12 ore înainte de începerea probelor, iar acestea au avut următoarea structură:
Subiectul I și Subiectul al II-lea au vizat itemi obiectivi / semiobiectivi cu răspuns scurt şi cu răspuns elaborat și itemi care făceau referire la înțelegerea textelor din Sfânta Scriptură. Subiectul al III-lea a fost compus dintr-un item subiectiv, care presupunea redactarea unei compuneri, ce avea să scoată în evidență creativitatea, caracterul personal al răspunsului, integrarea unor concepte specifice în prezentarea de evenimente religioase, istorice şi culturale. Itemul de tip subiectiv a solicitat elevului construirea unui răspuns liber în conformitate cu un set de cerințe, având posibilitatea de a demonstra originalitate, creativitate, gândire critică, coerența în gândire, urmărindu-se: abilitatea de a actualiza, organiza și structura ideile, abilitatea de a se exprima (limbaj, stil personal), abilitatea de a interpreta informațiile și de a aplica datele.
În cadrul probei orale, fiecare bilet a fost structurat cu câte două întrebări, atât pentru clasele gimnaziale, cât și pentru clasele de liceu, întrebări de dificultate progresivă, profesorii examinatori acordând punctaje pentru componenta de producere de mesaje orale și pentru componenta de interacțiune orală. Fiecare candidat a fost examinat de doi evaluatori, punctajul final calculându-se ca medie aritmetică a punctajelor individuale acordate de cei doi. Rezultatul evaluării răspunsului nu s-a comunicat pe loc concurentului, ci s-a afișat la finalul competiției, în același timp cu rezultatele de la proba scrisă”.
Elevii au dovedit că au cunoștințe aprofundate de religie ortodoxă de rit vechi, impresionând membrii Comisiei prin puterea lor de sinteză, precum și prin nivelul înalt al lucrărilor scrise, în care au demonstrat capacitatea lor de creativitate și gândire critică, precum și de structurare a ideilor.
Cu profesionalism, dedicație și eficiență, cei care au evaluat elevii (membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei de Religie - cultul ortodox de rit vechi) și au stabilit ierarhia elevilor în funcție de punctajele obținute, au fost în acest an: președintele Comisiei – doctor în istorie Anca Libidov, cercetător la Comunitatea Rușilor Lipoveni din România; președintele executiv al Comisiei Centrale – expertul Livia Neculai de la Ministerul Educației; vicepreședinți – inspectorul de specialitate Daniela-Luminița Ceredeev de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava și directorul Palaghia Radion al Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni, doctor în istorie; secretar – Valentina Nazarov (prof. la Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni); secretar științific – Nina Halcă (prof. la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil’’ Năvodari, județul Constanța); precum și membrii Comisiei Centrale: Maria Trifanov (prof. la Școala Gimnazială Sarichioi, județul Tulcea); Liuba Bucioc – inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea; Tatiana Văsii (prof. la Școala Gimnazială Jurilovca, județul Tulcea); prof. Maria Milea – director la Școala Gimnazială ,,A.S. Pușkin” Brăila, județul Brăila; părintele Florică Văsii (preot la Jurilovca și prof. la Școala Gimnazială Jurilovca, județul Tulcea).
Gala de premiere
Duminică dis-de-dimineață (pe 28 mai 2023), elevii și cadrele didactice au participat, înainte de festivitatea de premiere, la sfânta liturghie din eparhia ortodoxă de rit vechi „Sf. Gheorghe” din Fălticeni, jud. Suceava, unde se află și noua biserică ortodoxă de rit vechi, „Pogorârea Sfântului Duh”, care urmează, în scurt timp, să fie sfințită.
Preotul paroh al eparhiei din Fălticeni este batiușka Ștefan Andrian. Părintele a fost prezent după slujbă și la gala de premiere a elevilor, felicitându-i pe toți pentru respectul față de înaintași și față de credința staroveră.
A fost și un moment inedit la festivitate, toți participanții din sală cântându-i „La mulți ani!/ Многая лета!” cu prilejul împlinirii chiar în ziua respectivă a 23 de ani de căsnicie a părintelui (batiușka Ștefan Andrian) cu matușka Anastasia.
Un alt moment de bucurie și comuniune la Festivitate a urmat și după anunțul făcut de către expertul de la Ministerul Educației, prof. Livia Neculai, privind împlinirea vârstei de 18 ani chiar în acea duminică de către Ștefan Cuprian din Sarichioi. Acest elev din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” din Tulcea și-a făcut, practic, un cadou prețios de majorat - Premiul I la Olimpiada Națională de Religie - cultul ortodox de rit vechi! Felicitări, Cuprian Ștefan, ai fost cel mai bun la clasa a XI-a și ce dar frumos ai primit prin studiu intens, constant, și multă dăruire! „La mulți ani! / Многая лета!” i s-a cântat și lui! Să ai parte de toate bucuriile vieții! Și mult succes în continuare!
Festivitatea de premiere și de încheiere a Olimpiadei Naționale a fost moderată de către expertul Livia Neculai de la Ministerul Educației, președinta Comisiei Centrale - doctorul în istorie Anca Libidov și deputatul Silviu Feodor. Au fost exprimate cuvinte de apreciere la adresa tuturor elevilor prezenți, părinților acestora, membrilor Comisiei Centrale de Evaluare, precum și a celor care au făcut posibilă buna organizare a competiției școlare naționale.
Din partea Ministerului Educației Naționale și din partea CRLR, au fost oferite diplome și premii în bani elevilor clasați pe locurile I, II, III și mențiuni, pe clase. CRLR a mai oferit și cărți, precum și premii de participare. Toți au plecat spre localitățile lor de domiciliu încărcați cu amintiri frumoase și cu rezultate binemeritate, cu mai multă experiență și noi prietenii.
Președintele Silviu Feodor a oferit din partea CRLR cărți valoroase în limba rusă cu un conținut teologic, care o să-i ajute pe elevi să descifreze sensurile și tainele credinței ortodoxe starovere. Deputatul Silviu Feodor a evidențiat unicitatea Olimpiadei Naționale de Religie ortodoxă de rit vechi din România, desfășurată în limba rusă și în slavonă bisericească, subliniind că este singulară în lume și că „nu există o altă țară care să organizeze o astfel de competiție printr-un minister al învățământului”.
Și în calitate de vicepreședinte al Comisiei Centrale de Evaluare, și în cea de director al Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni – unitate școlară care a găzduit desfășurarea Olimpiadei, prof. dr. Palaghia Radion ne-a declarat că „elitele din acest an școlar la disciplina Religie, elevi bine pregătiți, creativi, ingenioși, civilizați, responsabili, au reușit să ne uimească, pe noi, ca instituție organizatoare a Olimpiadei, dar și pe membrii Comisiei Centrale de Evaluare, care au remarcat, prin deosebite cuvinte de laudă, în cadrul festivității de închidere a evenimentului, nivelul ridicat de cunoaștere și înțelegere a problematicii cuprinse în programa competiției școlare.
Felicitări și mult succes în tot ceea ce vă propuneți pentru viitor, distinși elevi!”.
Vacanță binemeritată!
În semn de prețuire pentru meritele deosebite privind acumularea de cunoștințe, păstrarea și transmiterea credinței ortodoxe de rit vechi și promovarea culturii starovere, atât de către elevi și părinți, cât și cadre didactice, încheiem relatarea despre Olimpiadă și cu felicitările noastre la adresa tuturor participanților la acest eveniment de înaltă ținută! Bravo! elevilor cu premii! Prin evoluția deosebită, prin nivelul înalt de cunoștințe, ați demonstrat că sunteți cei mai buni din țară! (lista cu premianții ediției a IV-a am inserat-o pe pagina 20 a acestui număr al publicației „Zorile”).
Suntem convinși că ați participat la faza națională a Olimpiadei mânați de dragostea și față de limba maternă, precum și față de cea de cult – slavona bisericească, dar și față de părinți și de credința strămoșească, ortodoxă de rit vechi.
Fiți lumina care va răspândi în jur frumusețea, morala creștină, credința nestrămutată, pentru că lumină din lumină vă sunt cadrele didactice și familiile care vă educă și vă susțin în drumul vostru spre cunoaștere!
Să aveți parte de o vacanță cât mai frumoasă, plăcută, binemeritată și binecuvântată!
A consemnat,
Svetlana MOLDOVAN