Festivalul de interpretare de note psaltice și stihuri duhovnicești «Ioachim Ivanov. Cultură și spiritualitate»

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Leontie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Arhiepiscop de Fântâna Albă și București și Mitropolit al creștinilor ortodocși de rit vechi de pretutindeni, a avut loc în Tabăra de la Sulina, județul Tulcea, în perioada 30 august – 4 septembrie 2023, Concursul național denumit „Festivalul de interpretare de note psaltice și stihuri duhovnicești «Ioachim Ivanov. Cultură și spiritualitate»”. La propunerea președintelui Asociației „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” (CRLR), deputatul Silviu Feodor, această a VII-a ediție a fost dedicată marcării în 2023 a 950 de ani de pomenire a Sfântului Cuvios Antonie.
Așa cum a menționat și ÎPS Leontie în mesajul transmis deputatului Silviu Feodor și participanților, care a fost citit la Festivitatea de deschidere a concursului național de către părintele Ioan Bordeanu din București, cântările psaltice reprezintă „un liant, un pod între trecut și viitor”.
Peste 200 de persoane (elevi care studiază la școală religia ortodoxă de rit vechi, limba maternă, precum și istoria și tradițiile, tineri, studenți ori absolvenți, cadre didactice, însoțitori, organizatori și voluntari) au luat parte la un eveniment deja tradițional al Asociației etnice (prima ediție a avut loc în anul 2014 la Climăuți, jud. Suceava). Festivalul este inclus în Calendarul Concursurilor fără finanțare de la Ministerul Educației din România începând cu anul școlar 2018-2019 (cu ediția a VI-a, desfășurată la Galați între 6 și 9 august 2019).
La Sulina, la ediția din acest an, au participat 19 grupuri și corale psaltice (13 la secțiunea „Cântări religioase” și 16 la secțiunea „Stihuri duhovnicești”; unele – la ambele secțiuni), reprezentând comunitățile din 18 localități: Botoșani (îndrumător: matușka Olga Zakoliukina), Brăila (îndrumător: Ioniță Radu Adrian), Brătești, jud. Iași (îndrumători: Covaliu Lucian și Parapant Adrian Iulian), Carcaliu, jud. Tulcea (îndrumător: Vasile Lavrente), Fălticeni, jud. Suceava (îndrumător: Spiridon Ioan), Focuri, jud. Iași (îndrumător: batiușka Ioan Avdei), Galați (îndrumător: Iulia Trefil), Ghindărești, jud. Constanța (îndrumător: Irimia Cristina), Jurilovca, jud. Tulcea (îndrumător: matușka Tatiana Văsii), Lipoveni, jud. Suceava (îndrumători: Prisăcariu Lidia și Bălan Sandela), Manolea, jud. Suceava (îndrumător: Raisa Andrian), Năvodari, jud. Constanța (îndrumător: Ana Halcă), Piatra Neamț, jud. Neamț (îndrumători: Chimina Alexandra și Vasile, Samoilă Ivanov), Sarichioi, jud. Tulcea (două grupuri, îndrumători: Evdochia Pavel și Nicola Izotov), Slava Cercheză, jud. Tulcea (îndrumător: Ivan Toma), Slava Rusă, jud. Tulcea (îndrumător: Adrian Dumitrică), Suceava (îndrumător: Fedea Ivanov), Tulcea (îndrumător: Alexe Ehimov).
Grupurile și coralele psaltice au avut de interpretat, în funcție de secțiunea la care au participat, câte 4 stihuri duhovnicești, iar la secțiunea „Cântări religioase” - texte liturgice după tematica obligatorie a Festivalului-concurs, cântări psaltice din Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, stihiri, cântări specifice praznicului bisericii locale, o priceasnă la alegere, un irmos – toate cântările religioase dând posibilitatea participanților de a prezenta și interpretarea specifică din localitatea de proveniență.
Ordinea intrării în concurs a fost prezentată de către Lidia Ivanov de la Asociația Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași, atât la secțiunea „Stihuri duhovnicești”, cât și la „Cântările psaltice”.
Respectând Regulamentul Festivalului-concurs, membrii Juriului au urmărit cu atenție evoluțiile în vederea punctării ori a depunctării, ținând cont de interpretarea corectă a notației muzicale, sonoritatea corală, respectarea principiului unisonului și a omogenității vocilor, cât și vestimentația adecvată și prezența în cântare a registrelor de înălțime extreme, articulația, dicția, corectitudinea dogmatică a mesajului cântării.
Din Comisia Centrală de jurizare, care n-a avut o misiune ușoară, au făcut parte în acest an: Pr. Văsii Florică (din Jurilovca, jud. Tulcea) – președinte; expert-inspectorul Livia Neculai de la Ministerul Educației - președinte executiv; Vasile Lavrente (din Carcaliu, jud. Tulcea) – vicepreședinte; Grigore Leon (din București) – secretar, precum și membrii: Pr. Condratov Vladimir (din Botoșani); Pr. Andrian Ștefan (din Fălticeni, jud. Suceava); Pr. Mihăiță Danilov (Sulina, jud. Tulcea); Condratov Nichita (din Iași); Larion Ivan (din București); Artamon Trofim (din Tulcea); Pr. Damian Mihăiță (din partea CRLR); Trefil Iulia (din Galați); Pr. Bordeanu Ionuț (din București); Toma Ivan (din Slava Cercheză, jud. Tulcea); Pr. Grigorii Flor (din Roman, jud. Neamț).
Impresiile unora dintre membrii Juriului, concluziile și propunerile acestora pentru edițiile viitoare ale concursului național le-am inserat separat în acest număr al „Zorilor” (v. p. 4-5, 10-11, 19, 22-24).

VECHI DE VEACURI

Corurile mixte sau de voci egale, grupurile corale și grupurile vocale (doar de câteva persoane) au făcut să răsune în Sala mare din Tabăra de la Sulina creații psaltice vechi de veacuri, păstrate cu sfințenie de către staroverii din România. Interpretările omogene, sau mai puțin omogene, au încântat auditoriul, care a fost purtat pe drumul fascinant al muzicii psaltice pe note, kriuki (neume).
După interpretarea în fața tuturor, când încă lumina le venea din interior, concurenții rămâneau pentru câteva clipe pentru fotografia de grup pentru arhiva redacției „Zorile”. Admiram în acel moment chipurile fericite și împăcate, participanții strălucind de bucurie că și-au dus misiunea până la capăt, iar munca lor de peste vară, în vacanță, nu a fost în zadar. Felicitări din inimă tuturor pentru adevărata sărbătoare ce ne-a fost oferită la Sulina.
Arta psaltică a reunit participanți din toată țara, dându-le posibilitatea să-și demonstreze măiestria interpretativă, cu evidențierea celei locale din comunitățile de proveniență.
În final, ca de fiecare dată la un concurs național, doar unii au urcat pe „podium”, Comisia acordând în acest an Premiile I, II, III, Mențiune și câte un Premiu Special la fiecare dintre cele două secțiuni ale Festivalului.
Cei fără premii la ediția a VII-a trebuie să continue studiul pentru că și cei din urmă pot fi cei dintâi. Mult succes în continuare!
Pentru evoluţiile lor deosebite, clasându-se, astfel, pe locul I la secţiunile „Cântări religioase” și „Stihuri duhovnicești”, îi felicităm și îi evidențiem și aici pe cei din grupurile din Galaţi (îndrumător: Iulia Trefil ) și din Carcaliu, jud. Tulcea (îndrumător: Lavrente Vasile). Totodată, transmitem felicitări îndrumătorilor, precum și celorlalte coruri premiate, dar și celor doar participante, care, suntem convinși, vor continua să aprofundeze studiul. (Lista cu toți laureații ediției a VII-a a Concursului național „Festivalul de interpretare de cântări psaltice și stihuri duhovnicești - Ioachim Ivanov. Cultură și spiritualitate” este inserată în materialul de pe pagina 40 a acestui număr al „Zorilor”).
Festivitatea de deschidere și cea de premiere au fost moderate de către președintele CRLR, deputatul Silviu Feodor, care a și acordat din partea Asociației etnice premiile în bani, cărțile valoroase, diplomele, precum și broșuri despre viața cuviosului Antonie Pecerski.
În încheiere, deputatul Silviu Feodor le-a mulțumit tuturor pentru implicare, dedicare și participare: membrilor grupurilor și ai Comisiei, organizatorilor, voluntarilor, precum și celor prezenți în sală, coordonatorilor, îndrumătorilor și însoțitorilor acestor grupuri și corale psaltice.
Părintele Flor, președintele Comisiei, rostind concluziile, a propus ca stihul duhovnicesc „Nașa vera pravoslavnaia” („Credința noastră este pravoslavnică”), interpretat la Sulina de către Grupul din Carcaliu, jud. Tulcea, să fie învățat și interpretat la ediția viitoare de către toți participanții. (Mesajul în limba rusă al părintelui Flor este inserat pe pagina 4 a acestui număr al „Zorilor”). Și pentru că 31 august era ziua de pomenire a Sfântului mucenic Flor, atât părintelui Flor din Jurilovca, cât și părintelui Flor din Roman (doi dintre membrii Comisiei de jurizare) le-a fost cântat în slavonă bisericească Mnogaia leta (La mulți ani).

LA BISERICA „SFINȚII PETRU ȘI PAVEL” DIN SULINA

După Sfânta Liturghie de la biserica locală, ortodoxă de rit vechi, cu hramul „Sfinții Petru și Pavel” (preot paroh: Mihail Danilov) din duminica dinaintea plecării participanților, deputatul Silviu Feodor, vădit emoționat, ne-a declarat: „în cei 50 de ani ai mei de viață, n-am mai ascultat o asemenea slujbă înălțătoare, cu atâtea voci minunate, care au interpretat la unison”.
Dar și la Festivitatea de închidere a concursului național au fost momente înălțătoare, încheierea competiției fiind încununată de interpretarea la unison de către toți cei prezenți în sală a cântărilor liturgice specifice sărbătorii „Adormirea Maicii Domului”, membrii Comisiei și participanții devenind un singur cor bine închegat.

DE ȘI PENTRU SUFLET

Considerăm că proiectul educațional al CRLR, așa cum a fost gândit încă din anul 2014, este și un bun prilej de a educa preferința tinerilor pentru acest stil interpretativ, Festivalul-concurs având un rol educativ.
Felicitări tuturor participanților, a fost un eveniment de și pentru suflet, concurenții încântând auditoriul prin glasurile lor deosebite, unele foarte puternice pentru vârsta interpreților. Totodată, transmitem felicitări tuturor organizatorilor și voluntarilor – numai cine nu a organizat o acțiune cu peste 200 de participanți nu știe cât de dificil este.

150 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI F.E. MELNIKOV
Președintele Asociației „CRLR”, deputatul Silviu Feodor a anunțat că, în cadrul ediției de anul viitor a Concursului național, vor fi marcați și 150 de ani de la nașterea scriitorului-apologet al ortodoxiei de rit vechi Feodor Melnikov (1874-1960), autorul primului Statut al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, precum și al Scurtei istorii a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi - carte tradusă în limba română de către profesorul univ. dr. Leonte Ivanov (în 2024 va apărea volumul III, bilingv, ultimul din această importantă lucrare).


A consemnat,
Svetlana MOLDOVAN

„Zorile” № 8-9 (369-370)/2023, p. 20-21