La mulți ani! 100 de ani!

Ivan NICOLAEV din Climăuți, județul Suceava, a participat la cea de a doua conflagrație mondială, iar pe 2 septembrie 2020 a împlinit 100 de ani.

S-a născut pe 2 septembrie 1920, într-o familie numeroasă. În armată a fost recrutat la vârsta de 20 de ani. A făcut parte din „Regimentul 6 pioneri” din Alba Iulia, unde a făcut și instructajul, apoi din „Regimentul 7 pioneri” din Radna, unde ocupația sa era să mineze terenul. Își amintește că, aici, au fost pregătiți și echipați pentru a pleca pe front, însă în urma unui telefon primit, cei care făceau parte dintr-o minoritate națională, au fost opriți. Pe front, după Odesa, dedușka Ivan, a ajuns până spre Moscova. A stat în prizonierat în mai multe lagăre din URSS: Armavir, Krasnogorsk, Pokrov, Moscova ș.a.

În anul 1948 s-a întors la familia sa din Climăuți, iar doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Maria Ipatiov. Împreună cu aceasta au patru copii: Ignat, Ana, Mihai și Filip. Restul vieții și l-a dedicat familiei, muncind la copcă, la fel ca majoritatea rușilor lipoveni din Climăuți. Apoi, s-a dedicat nepoților, agriculturii și gospodăriei, și asta până în prezent.

Veteranul de război Nicolaev Ivan a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani, la sediul Comunității rușilor lipoveni din satul Climăuți, acolo unde ansamblul vocal „Zelionaia vișenka” a ținut să-i fie aproape.

Cu ocazia aniversării centenarului, îi urăm un călduros La mulți ani!, multă sănătate și bătrâneți liniștite alături de familie și cei dragi.