La 75 de ani de la victoria din cel De-al Doilea Război Mondial!

La 75 de ani de la victoria din cel De-al Doilea Război Mondial!

 Ivan NICOLAEV din Climăuți, județul Suceava, a participat la cea de a doua conflagrație mondială, iar în toamna anului în curs va împlini 100 de ani.

S-a născut pe 2 septembrie 1920,  într-o familie numeroasă. Din prima căsătorie a tatălui, Eulampie, cu Maria, s-a născut Matriona, iar după moartea soției, tatăl s-a recăsătorit cu Marfa și împreună au avut nouă copii: Ignat, Nichita, Luca, Palaheia, Pluferia, Ivan, Lucheria, Marfa și Calinic. Din cei zece frați, dedușka Ivan (tatăl președintelui CRL-Climăuți, Filip Niculaev) este singurul care mai trăiește. Și este și singurul veteran de război, rămas în viață, din comuna suceveană Mușenița, comună din care face parte și satul natal, Climăuți.

În armată a fost recrutat la vârsta de 20 de ani. A făcut parte din „Regimentul 6 pioneri” din Alba Iulia, unde a făcut și instructajul, apoi din „Regimentul 7 pioneri” din Radna, unde ocupația sa era să mineze terenul. Își amintește că, aici, au fost pregătiți și echipați pentru a pleca pe front, însă în urma unui telefon primit, cei care făceau parte dintr-o minoritate națională, au fost opriți. Li s-a spus că vor pleca mai târziu. Printre ei se afla și dedușka Ivan. La Radna, a fost ofițer de ordonanță. Soldat, aflat în serviciul personal al căpitanului, ulterior al sublocotenentului,

Pe front, după Odesa, Nicolaev, a ajuns până spre Moscova. A stat în prizonierat apoi în mai multe lagăre din URSS: Armavir, Krasnogorsk, Pokrov, Moscova ș.a.

În anul 1948 s-a întors la familia sa din Climăuți, iar doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Maria Ipatiov. Împreună cu aceasta au patru copii: Ignat, Ana, Mihai și Filip. Restul vieții și l-a dedicat familiei, muncind la copcă, la fel ca majoritatea rușilor lipoveni din Climăuți. Apoi, s-a dedicat nepoților, agriculturii și gospodăriei, și asta până în prezent.

În 1998 și în 2002 i-au fost conferite două Brevete și medalii „Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial. 1941-1945” pentru servicii aduse statului român.

În anul 2015, a fost avansat în gradul de sublocotenent în rezervă.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, pe 1 decembrie 2018, a fost invitat la Școala Gimnazială din Baineț la evenimentul organizat de aceștia, unde a avut ocazia să le vorbească copiilor despre experiența sa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 75 de ani de la victoria din cel de-al Doilea Război Mondial, Ivan Nicolaev spune că așteaptă cu nerăbdare centenarul de pe 2 septembrie 2020.

Centenarul unui veteran!