Despre lipoveni, numai de bine

Recent, a apărut la București cartea „Despre lipoveni, numai de bine” semnată de Berty Neumann din Tulcea (Editura „C.R.L.R.”, 128 de pagini, format A5, tehnoredactor: Valentin Filat).

Prefața volumului de versuri și proză scurtă este semnată de către prof. univ. dr. Feodor Chirilă, care este de părere că volumul: „este monumentul literar cel mai impunător ce s-a ridicat până astăzi etniei noastre, a rușilor lipoveni”, exprimându-și în finalul prefeței gratitudinea: „Îți mulțumim, dragă frate și prieten!”.

În Cuvânt înainte, autorul afirmă: „Pot spune că această comunitate a devenit a doua mea familie, dacă nu chiar prima în anumite situații. Biserica Staroveră, enoriașii ei, am simțit că m-au primit cu brațele deschise în rândurile lor. Am avut fericitul prilej să călătoresc prin țară, să cunosc bine comunitățile rușilor lipoveni și așa am putut să-mi dau seama de noblețea rusului lipovean, de mândria lui, năzuința lui spre frumos, libertate și dreptate. Am participat alături de ei la înălțătoare slujbe religioase în minunate biserici, la hramuri, la momente festive. [...]

 Cartea aceasta este darul meu modest pentru minunatele clipe trăite împreună cu rușii lipoveni și-i rog să-l primească cu inima deschisă, pentru că fiecare rând este sincer și adevărat”.

Pe pagina de gardă, autorul menționează: „Se dedică această carte tuturor etnicilor cu ocazia jubileului de 30 de ani de la înființarea, în 1990, a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR)”.

În volum sunt inserate imagini din viața de zi cu zi a rușilor lipoveni, dar și cu monumente arhitectonice sau ale localităților unde trăiesc etnici ruși lipoveni.

Cei interesați de volum se pot adresa Comunității Rușilor Lipoveni din România, începând cu luna octombrie 2020, la numărul de telefon 021 312 09 94 sau pe office@crlr.ro.