Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Conferința Reprezentanților (III)

CANDIDAȚI ȘI ALEȘI

 În conformitate cu prevederile Statutului Comunității, candidaturile pentru funcțiile de reprezentare a organizației, cea de președinte al CRLR și reprezentant în Parlamentul României, sunt depuse cu zece zile înaintea Conferinței Reprezentanților. Astfel, până la 1 august 2020 și-au depus candidaturile, platformeleprogram și curriculum vitae, cinci candidați – doi pentru președinția CRLR și trei pentru funcția de candidat pentru demnitatea de deputat din partea organizației. Toate candidaturile au primit aviz favorabil din partea Consiliului Director (care a avut loc în data de 10 august 2020).

Astfel, pentru a ocupa funcția de președinte al CRLR au candidat: președintele în funcție, Silviu Feodor, și Artion Nicolae, președintele CRL-Constanța, în timp ce pentru funcția de candidat pentru alegerile parlamentare din partea CRLR și-au arătat intenția: președintele CRLR - Silviu Feodor, deputatul Andrian Ampleev și Neculai Feodot, membru al Consiliului Director și președintele CRL-Târgu Frumos.

Candidații au venit pregătiți cu broșuri și mape de prezentare pe care le-au înmânat delegaților, însă au avut și posibilitatea de a evidenția pe scurt aspecte din platformele-program în fața publicului elector și de a răspunde întrebărilor.

Momentul mult așteptat al exprimării votului a debutat de îndată ce membrii Comisiei de numărare a voturilor au finalizat pregătirea buletinele de vot. În cele două cabine special amenajate, fiecare delegat a putut să își aleagă candidatul preferat, în mod secret, așa cum este prevăzut în Statutul CRLR. Prima rundă de alegeri a fost pentru desemnarea președintelui CRLR, unde candidații au fost doi ingineri constructori de profesie: Silviu Feodor și Artion Nicolae. În urma scrutinului, pentru ocuparea funcției de președinte al Comunității a fost ales, pentru patru ani, Silviu Feodor, cu 57 de voturi „pentru”.

În ceea ce privește exprimarea votului pentru candidatul la funcția de deputat, acesta a început cu stângul, întrucât Neculai Feodot, unul dintre cei trei candidați, în timp ce se afla în cabina de vot a observat faptul că buletinul de vot era numerotat. Numerotarea s-a realizat de către membrii comisiei de numărare, însă acest lucru a trebuit remediat pentru asigurarea caracterului secret al votului. Așadar, nu doar că procesul de votare a fost întrerupt, dar delegații la Conferință au decis, în unanimitate, reluarea votului și pentru funcția de președinte. Așadar, după ce s-a reluat votul pentru ocuparea funcției de președinte al CRLR, noile rezultatele au fost: Silviu Feodor - 56 de voturi, Artion Nicolae – 10 voturi și un vot nul.

La alegerile pentru candidatul la funcția de deputat, rezultatele au fost: Silviu Feodor – 43 de voturi, Andrian Ampleev – 19 voturi și Neculai Feodot – 5 voturi. Astfel, pentru următorii 4 ani, președinte al CRLR și deputat în Parlamentul României din partea organizației, după alegerile parlamentare din decembrie 2020, va fi Silviu Feodor.

Una dintre prerogativele președintelui Comunității este aceea de a desemna 15 persoane pentru ocuparea celor 8 locuri vacante din Consiliul Director, organul decizional al CRLR în perioada dintre două Adunări Generale și Conferințe ale Reprezentanților. În componența acestuia intră de drept președintele Comunității, deputatul și președintele organizației de tineret, iar numărul total de mebri ai Consiliului este de 11 persoane. Având în vedere că în urma scrutinului președintele și deputatul sunt aceeași persoană, delegații au trebuit să voteze 9 persoane din lista de 15 candidați propuși, urmând ca ultimul membru să-și ocupe funcția din ianuarie 2021. După ce și-au exprimat delegații opțiunile, au fost aleși membri ai Consiliului Director: Svetlana Crăciun din București (49 de voturi), Maria Milea din Brăila (48 de voturi), Palaghia Radion din Fălticeni (44 de voturi), Ivan Vasile din Carcaliu (44 de voturi), Vitali Cristian Finoghen din Sarichioi (39 de voturi), Ivan Ignat din Slava Rusă (38 de voturi), Anfisa Demit din Ghindărești (38 de voturi), Trofim Artamon din Tulcea (36 de voturi). Cum aminteam anterior, după alegerile parlamentare din decembrie, în componența Consiliului Director va fi și Timofte Fănică din Focuri, care a obținut 32 de voturi.

În ceea ce privește comisiile de specialitate, din componența Comisiei de Etică și Disciplină fac parte: Rafael Nichita din Năvodari, Valodia Chirilă din Carcaliu și Marcov Alexandra din Slava Cercheză, în timp ce Comisia de cenzori este formată din: Iacob Nazarov din Fălticeni, Iulia Budacov din Tulcea și Ovidiu Ivanov din Botoșani.

Conferința Reprezentanților s-a încheiat cu aprobarea rapoartelor prezentate și a procesuluiverbal al ședinței.