Blagovestnik

În cinstea aniversării a 400 de ani de la nașterea protopopului Avvakum, în perioada 5-7 septembrie 2020, la Cimitirul Rogojskoe din Moscova au avut loc evenimente festive, (expoziții de fotografie, concertul „Cântările Rusiei Sfinte”, o excursie la Lavra Troiţa Serghieva).

Pe 6 septembrie 2020, Casa Internațională de Muzică din Moscova a găzduit un concert festiv de cântări religioase „Cântările Rusiei Sfinte”, cu participarea unor coruri ale credincioșilor de rit vechi.

La concert a participat, reprezentând România, corul arhiepiscopal „Blagovestnik” al Eparhiei de Slava, sub îndrumarea lui Vasile Lavrente din satul Carcaliu/Kameni, județul Tulcea. Membrii corului au interpretat cântarea demestvenny a Prorocului Isaia din pavecernița mare; stihul întru slava Mântuitorului Atotmilostiv din „Doamne strigat-am”, stihul întru slava sfântului Serghie din psalmul 50; irmoase din slujba în cinstea sfintei cneaghine Olga; cântare de laudă a Preasfintei Fecioare.

De asemenea, corul din Slava a interpretat și imnul Comunității Rușilor Lipoveni din România (versuri: Erofei Ivanov, muzica: Maria Milea).

 

(Varianta în limba română a articolului apărut

în nr. 8-9/2020 al publicației „Zorile”)