Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în vederea promovării diversităţii culturale pe plan mondial

Această Zi mondială sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi dezvoltării durabile, se arată pe site-ul UNESCO.

Conform calendarului iulian, pe 21 mai Biserica îl prăznuiește pe Sf. Ioan Teologul, iar după calendarul gregorian - Sfinții Constantin și Elena.

MESAJUL PREȘEDINTELUI CRLR, Silviu FEODOR, cu prilejul sărbătorilor din data de 21 mai

„În fiecare moment, putem descoperi anumite lucruri, persoane, situații, care ne pot aduce trăiri intense, ori devin experiențe adunate. Fiecare zi este nouă prin evenimentele ei și diferită de restul zilelor, având legătură cu cele ce au trecut, dar și cu zilele ce vor urma.

Iată că în aceste diferite zile pe care le trăim, selectăm diverse lucruri, persoane, situații, iar unii vor ocupa un loc aparte în memoria noastră, creându-ne un sentiment plăcut.

Spațiul românesc și european favorizează acest sentiment plăcut, prin cunoașterea diverselor culturi aflate pe aceste teritorii, culturi ce sunt capabile de lansare, de legătură cu alte culturi aflate pe alte continente.

Legătura între diversele culturi suntem noi, oamenii, care putem accentua și evidenția valorile acestor culturi. România oferă un mediu ideal de dezvoltare a diversității culturale, de legătură între cultura românească și culturile celor 20 de minorități etnice, care trăiesc pe teritoriul României. Acestea au în țara noastră ,,rangul” de minorități naționale - o considerație deosebită, valoroasă, implicit a culturilor acestor grupuri etnice, valorificând astfel contribuția culturilor lor la îmbogățirea culturii românești și armonizarea culturilor minorităților naționale în raport cu cea românească.

Modelul pe care îl prezintă România în ceea ce privește diversitatea culturală este unul de referință.

Dacă privim cu atenție diversitatea culturală, putem constata faptul că aceasta este capabilă de a crea un mediu de apărare, de protecție chiar și pentru aceste condiții speciale impuse ca urmare a pandemiei COVID-19, când este necesar un dialog mai activ și eficient.

Omenirea secolului XXI are nevoie de diversitate culturală, de dialog, are nevoie implicit de dezvoltare armonioasă și durabilă. Iar 21 mai este o sărbătoare a frumuseții culturilor acestei planete, o zi a celebrării dialogului și dezvoltării îngrijite. Religia a avut o contribuție imensă la dezvoltarea culturilor, ea oferind cea mai importantă simțire pentru om, și anume, libertatea, fiind legătura liberă și conștientă cu Dumnezeu.

Pe 21 mai sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, după calendarul gregorian, Sfinţii împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena. Putem spune că este o coincidență sau nu, întrucât Sfântul împărat, întocmai cu Apostolii, Constantin cel Mare oprește prigoana împotriva creștinilor prin emiterea unui important document -„Edictul de la Milano” din anul 313, ce poate fi considerat ca momentul de început al formării marii culturi europene, având la bază religia creștină, cultură ce s-a dezvoltat atingând imense și neimaginate dimensiuni, apropiind, astfel, omul de desăvârșirea speciei umane.

Tot pe 21 mai, ca o legătură cu fundamentul solid al culturii europene, un moment important îl constituie, pentru rușii lipoveni staroveri, sărbătorirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, cărturarul sfânt a cărui scrieri profunde sunt conținute în Sfânta Scriptură prin Evanghelia Sa, cele trei epistole și Apocalipsa. El fiind denumit și Apostolul iubirii, cel care definește Logosul și oferă cea mai completă descriere a lui Dumnezeu: „Dumnezeu este iubire” (I Ioan, 4:16). Astfel, iubirea este unica formă de legătură strânsă între culturi, a unui dialog sincer și o măsură armonioasă a dezvoltării umanității, oferind, totodată, și cel mai important și sincer leac pentru imunitatea organismului.

Vă felicit cu prilejul sărbătorilor din 21 mai, să aveți parte de multă sănătate și de ajutorul Bunului Dumnezeu!”