Vernisaj. 40 de ani de la zborul în cosmos

Vernisaj. 40 de ani de la zborul în cosmos

Imagini de la prima colaborare a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din București, o instituţie de cultură şi educaţie a Ministerului Apărării Naţionale.

Astăzi, începând cu ora 9:00, a avut loc vernisajul Expoziției cu tema „Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”, unde sunt expuse și 4 desene ale elevilor ruși lipoveni care au participat și au luat și premii la Concursul nostru „Cosmos – 60/40”:

Premiul I - Timofte Ana-Maria de la Școala Profesională Focuri, jud. Iași, VII, 9.87 – „Cosmosul – puntea planetelor”;

Premiul II - Timofte Iuliana Ina de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, IX, 9.54 – „Cosmosul - minunea timpului”;

Mențiune - Simionov Denisa-Ecaterina de la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea, VII, 9.5 – „Mister și adevăr”;

Mențiune - Timofte Ștefania Claudia de la Școala Profesională Focuri, jud. Iași, V, 9.5 - „Cosmosul – mesager al păcii și al prieteniei”.

„Curiozitatea vizitatorilor Expoziției cu tema „Dumitru Prunariu – primul român în cosmos” va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu” - au declarat organizatorii expoziției vernisată astăzi, în prezența cosmonautului român și a soției acestuia, la Muzeul Național Militar (expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul anului).

În alocuțiunea sa, deputatul Silviu Feodor, președintele CRLR, a subliniat că “este o mare bucurie și, în același timp, o mare onoare ca la acestă manifestare de la Muzeu, expoziție dedicată jubileului de 40 ani de la zborul în cosmos al primului cosmonaut român, dl Dumitru-Dorin Prunariu, Comunitatea să participe cu câteva desene ale copiilor etnici ruși lipoveni. Doresc să vă transmit, stimate Domnule general-locotenent Dumitru Prunariu, că elevii v-au descris ca ,,un om ceresc"! și vă mulțumim pentru tot ce ați făcut și faceți în domeniul acesta al științei”. Deputatul a încheiat cu transmiterea felicitărilor și cu ocazia Zilei Familiei.

Reamintim că Directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din București, locotenent-colonelul Radu Riti, a vizitat ieri, 14 mai 2021, la invitația deputatului Silviu Feodor, președintele CRLR, Expoziția de grup „COSMOS – 60/40” din Sala Albastră a sediului din București al CRLR, când au și fost selectate cele patru desene pentru Expoziția de la Muzeu.

Expoziția “COSMOS - 60/40” a fost organizată de membrii redacției „Zorile” în aprilie a.c. și vernisată cu ocazia Zilei Mondiale a Aviației și a Zilei Cosmonauticii, reunind cele 50 de lucrări ale elevilor ruși lipoveni din clasele V-XII participanți la Concursul online de desene „COSMOS - 60/40” al CRLR. Expoziția a putut fi vizionată până pe 14 mai - când s-au împlinit 40 de ani de la zborul primului român în Cosmos - Dumitru-Dorin Prunariu, care a fost și ambasador excepțional și plenipotențiar al României în Federația Rusă (2004-2005).

Locotenent-colonelul Radu Riti, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din București, transmite invitația și elevilor noștri să viziteze expoziția până la finele anului, în grupuri organizate.

Mai multe amănunte - în “Zorile”, nr 5-6/2021 (S.M.)