Icoana Maicii Domnului din Tihvin

Icoana Maicii Domnului din Tihvin este una dintre cele mai cinstite icoane ale ortodoxiei ruse.

Conform tradiției, această icoană a fost pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. În secolul al V-lea, icoana a fost mutată din Ierusalim la Constantinopol și a fost așezată în biserica Vlaherne, special zidită pentru a adăposti această sfântă icoană.

În anul 1383, cu 70 de ani înainte de căderea Constantinopolului, icoana a dispărut din biserica Vlaherne, fiind zărită de niște pescari deasupra apei Lacului Ladoga (în apropierea Novgorodului). Înconjurată de o lumină orbitoare, icoana s-a arătat în repetate rânduri credincioşilor locului, până să se aşeze definitiv pe malul râului Tihvin (26 iunie/9 iulie). Pe acest loc sfânt, ales în chip minunat de însăşi Maica Domnului, s-a ridicat o biserică din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, în care a fost așezată icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Aici, icoana a rămas în mod minunat nevătămată în urma mai multor incendii.

Din porunca Marelui Cneaz Vasile Ivanovici, pe locul vechii biserici de lemn a fost construită o biserică din piatră, sfinţită pe 12 august 1515 în cinstea Adormirii Maicii Domnului, iar în anul 1560, din porunca țarului Ivan cel Groaznic, în jurul bisericii s-a format o mănăstire de călugări. Prin rugăciunile înălţare înaintea acestei sfinte icoane, mănăstirea a supravieţuit vremurilor tulburi, a servit drept linie de apărare împotriva contropitorilor străini, a fost locul unde s-au săvârşit vindecări miraculoase de boli sufletești și trupești

Mărturii nenumărate, minuni din trecut şi din prezent, rămân legate de apariţia sfintei icoane a Maicii Domnului din Tihvin, aceasta bucurându-se de o semnificaţie spirituală aparte în lumea ortodoxiei timpurii. Ziua arătării icoanei Maicii Domnului din Tihvin este sărbătoarea patronală a Mănăstirii de maici din Manolea, jud. Suceava. Pentru credincioşii ortodocşi de rit vechi din România a devenit o tradiţie de suflet cinstirea icoanei Maicii Domnului din Tihvin în localitatea Sarichioi din judeţul Tulcea şi la Brăila, unde se oficiază anual servicii religioase şi manifestări culturale, dedicate acestei sărbători, cu participarea copiilor ruşi lipoveni.

Fotografiile de mai jos prezintă manifestările menţionate, precum și vizita din 2015 a preşedintelui CRLR Silviu Feodor la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (Federaţia Rusă), unde se păstrează icoana făcătoare de minuni, care a avut loc la invitația episcopului Mstislav de Tihvin și Lodeinopolsk, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la sfinţirea acestei mănăstiri, în prezenţa reprezentanților administrației regiunii Tihvin, cu care s-au stabilit relații de cooperare în domeniul culturii.

Președintele Comunității, Silviu Feodor, a subliniat faptul că: „cinstim icoana Maicii Domnului din Tihvin, care este acoperământul ceresc al copiilor. O rugăm pe Maica Domnului să ne ajute copiii la învăţătură și în viață, să fie feriţi de boli, să devină nişte oameni învăţaţi și respectaţi în viaţă. Destinul fiecărui copil este important pentru noi – felul în care trăiește și cum se dezvoltă în sfera spiritualității, dar și în sfera formării propriei sale personalități. Îi felicit pe copii, părinți și pe toți etnicii ruşi lipoveni cu ocazia cinstirii icoanei Hodighitria a Maicii Domnului din Tihvin. Le doresc din inimă sănătate, mântuirea sufletului și acoperământul Maicii Domnului la fiecare pas al vieţii.”