Configurarea ,catalogarea și digitalizarea tezaurului bibliofil din cadrul Mănăstirii Uspenia

Un eveniment de suflet, unic prin importanța sa cultural-istorică și încărcătura sa spirituală în întreaga lume ortodoxă de rit vechi din România a avut loc astăzi, 29 august 2023, la Mănăstirea de călugări Uspenia din Slava Rusă, jud. Tulcea.
Este vorba despre prezentarea catalogului-album “Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare. Sec. XVI-XVII”, semnat de prof. dr. Anca Libidov și arhid. Amfilohie Chioc. Acest prim volum își propune să prezinte patrimoniul bibliofil al mănăstirii, tipărituri vechi și rare de o valoare inestimabilă, păstrate de mai bine de trei secole în Biblioteca așezământului monahal din Dobrogea, prin grija necurmată a călugărilor acestor locuri sfinte.
Fiecare exemplar în parte a fost prelucrat și catalogat cu profesionalism și dedicare desăvârșită de către autorii catalogului - expertul în manuscrise slavone, dr. Anca Libidov, și preacuviosul părinte arhid. Amfilohie, fiind mai apoi restaurat și scanat la cele mai înalte standarde, acest ultim proces contribuind la realizarea Bibliotecii virtuale a Mănăstirii Uspenia.
In cuvântul de deschidere, ÎPS Flavian, Arhiepiescopul Slavei, a mulțumit președintelui CRLR, domnului deputat Silviu Feodor, inițiatorul acestui proiect, pentru sprijinul asociației etnice, precum și expertului în carte veche, dr. Anca Libidov pentru dedicarea și răbdarea proprie unui “miner duhovnicesc” de care a dat dovadă în timp ce “săpa” în istoria scrisă și nescrisă a mănăstirii, printre tipărituri și manuscrise slavone.
Domnul deputat Silviu Feodor a ținut să specifice în luarea sa de cuvânt că evenimentul de astăzi este dedicat împlinirii a 140 de ani de la Sfințirea bisericii mari din cadrul așezământului monastic în cinstea Adormirii Maicii Domnului.
Cărțile bisericești, împreună cu sfintele icoane aduse în pribegie pe pământ românesc de către strămoșii noștri, reprezintă moștenirea inestimabilă a rușilor lipoveni, dl deputat fundamentând astfel scopul acestui proiect de anvergură, și anume restaurarea, păstrarea și deschiderea către publicul larg a acestor surse inepuizabile de cunoștințe duhovnicești și de învățături morale. Domnia sa a reiterat cuvântul arhid. Amfilohie, subliniind faptul că nu există o altă carte asemenea în întreaga lume staroveră.
Autoarea volumului, prof. dr. Anca Libidov, a precizat ca “în carte veți găsi exemplare pe care eu le-am prelucrat, ca urmare a faptului că ierarhi s-au străduit să adune acest tezaur și această bibliotecă, pentru a avea noi, urmașii lor, dovada acestei credințe pe care o purtăm în continuare cu mândrie, nu doar în suflet”.
La finalul prezentării, co-autorul volumului, arhid. Amfilohie Chioc a prezentat audienței două dintre exemplarele restaurate, precizând că este vorba despre cărți prețioase pentru mănăstire, nu doar prin prisma importanței obiectului în sine, ci, mai ales, pentru valoarea încărcăturii spirituale, istorice și culturale ale acestora.
Manifestarea culturală face parte din proiectul “Configurarea, catalogarea și digitizarea tezaurului bibliofil din cadrul Mănăstirii Uspenia, ca parte integrantă a culturii rușilor lipoveni din România”, propus de președintele CRLR, domnul deputat Silviu Feodor, finanțat de către Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și desfășurat in parteneriat cu Episcopia de Rit Vechi a Slavei.
Domnul deputat Silviu Feodor mulțumește statului român pentru susținerea în păstrarea și promovarea identității minorităților naționale, fiind mediu propice de conviețuire armonioasă a acestora, regiunea Dobrogea fiind cel mai elocvent exemplu al diversității culturale și confesionale.
Această prezentare a catalogului-album precede lansarea care va avea loc în scurt timp la București.
Biblioteca virtuală a Mănăstirii Uspenia poate fi accesată la link-ul