Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Folclorul rușilor lipoveni – element de legătură între generații

Pe 29 august 2023, s-a desfășurat acțiunea culturală ,,Folclorul rușilor lipoveni – element de legătură între generații”, organizată la Slava Rusă, jud.Tulcea, de către Asociația „Comunitatea Rușilor Lipoveni din România” (CRLR) și Primăria Comunei Slava Cercheză.
De la Centrul de Educație și Cultură al CRL-Slava Rusă, membrii ansamblurilor folclorice și interpreții s-au îndreptat spre stadionul de fotbal din localitate, unde a fost susținut un spectacol de către ansamblurile folclorice din Slava Cercheză („Slaveanka”) și din Slavele („Slavskie rebeata”), instrumentiștii și interpretele Paula Amelian din Carcaliu, jud. Tulcea, Lidia Ivanov din Iași, Olga Niculai din Slava Cercheză, jud. Tulcea, Alexandra Listrat din Sarichioi, Diana Amelian din Tulcea, Pimon (Pima) Bejenaru din Sarichioi și Romi Gurei din Slava Rusă.
Manifestarea cultural-artistică ,,Folclorul rușilor lipoveni – element de legătură între generații” a fost organizată cu ocazia Zilelor localității Slava Rusă, prilejuite de hramul bisericii de la Mănăstirea de călugări Uspenia („Adormirea Maicii Domnului”) din Slava Rusă, unde pe 28 și 29 august, an de an, vin în pelerinaj ortodocși de rit vechi din toată țara.