DRI: Comunitățile naționale, între dezvoltare economică și strategii lingvistice pe timp de pandemie

????????????????Festivalul ProEtnica: Comunitățile naționale, între dezvoltare economică și strategii lingvistice pe timp de pandemie — două abordări prezentate de DRI
☝️Două aspecte importante și două abordări diferite au fost aduse în atenția publicului celei de-a 19-a ediții a Festivalului ProEtnica vineri, 25 august, în spațiul expozițional al Sălii Sander din Sighișoara.
✅ Membri conducerii Departamentului pentru Relații Interetnice, subsecretarii de stat Dincer Geafer și Thomas Șindilariu au realizat incursiuni în viziunea și scopurile a două proiecte de amploare ale instituției: o expoziție și un nou album care prezintă, prin intermediul artei fotografice, valorile culturale ce sunt mărturii ale aportului minorităților naționale la dezvoltarea țării, respectiv o expoziție și un catalog în două limbi — română și germană — care arată modele de comunicare multilingvă de pe teritoriul României, aplicate pe timpul epidemiilor și pandemiilor din trecut.
???? ????????Proiectul fotografic "Comunitate.Multiculturalitate.Dezvoltare" a fost inițiat de DRI în anul 2019 și prezintă în trei etape și două colecții de fotografii cuprinse în două albume, realizate prin mijloace artistice, viața de zi cu zi, dar și realizările culturale, economice și sociale ale comunităților maghiară, sârbă (2019), germană, croată, elenă, turcă, tătară (2022), italiană, albaneză, macedoneană și rusă-lipoveană (2023). În cadrul prezentării proiectului, subsecretarul de stat Dincer Geafer a menționat faptul că, prin această inițiativă, Departamentul și-a propus să promoveze minoritățile naționale altfel, și prin arta fotografică, prin creativitate și inovație, totodată, să sprijine promovarea patrimoniului lor, resursă a dezvoltării și prosperității, și, concomitent, să sprijine arta fotografică contemporană ca mijloc de exprimare a identității culturale.????
????????????????"Pandemiile și epidemiile trecutului. Provocări de comunicare multilingvă" este un proiect itinerant de istorie a multilingvismul din perioadele de criză sanitară, această inițiativă a DRI coagulându-se pe timpul pandemiei Covid-19, iar de atunci a fost prezentat la o serie de evenimente din toată țara și s-a materializat și prin două cataloage în limbile română și germană. Subsecretarul de stat Thomas Șindilariu, referindu-se la locația în care această expoziție poposește, a subliniat faptul că Sighișoara este unică în acest context istoric, orașul având o denumire de obiectiv care păstrează memoria istorică a unei pandemii care a decimat comunitatea. "Biserica leproșilor din cartierul sighișoarean Siechhof păstrează memoria vie a unui moment de criză sanitară care a adus schimbări în viața comunității, existând pe atunci alte reguli, dar și un alt modus vivendi al localnicilor marcați de această epidemie. Dar trebuie să vedem aici și că aceste perioade au adus totodată recunoașterea faptului că utilizarea limbilor materne, regionale, vernaculare este eficientă și unică, prin acestea se câștigă încrederea pacientului și se poate acționa asupra eliminării sau atenuării factorului de criză"— a formulat subsecretarul de stat Thomas Șindilariu în prezentarea sa realizată în limbile română și germană.????
☝️După evenimentul de prezentare a celor două proiecte, vizitatorii s-au putut adânci în materialele expuse, fotografii și exponate, și au beneficiat și de exemplare gratuite ale publicațiilor editate în cadrul acestor proiecte.
???? Sursa fotografiilor: DRI