Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Slujbă de pomenire la mormântul eroului rus lipovean tulcean Corneliu Gavrilov

Imagini din Tulcea, de la comemorarea victimelor Revoluției din Decembrie 1989.
Ceremonialul militar și religios cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății a avut loc astăzi la Tulcea, la Monumentul Eroilor Revoluției.
La invitația prefectului Alexandru Dan Munteanu, la manifestări a participat și deputatul Silviu Feodor - președintele Asociației „CRLR”, precum și consilierul CRLR Ivan Vasile.
Membrii Comunității ruşilor lipoveni din municipiul Tulcea împreună cu deputatul Silviu Feodor s-au deplasat apoi la Cimitirul lipovenesc, unde părintele Ilie Oprea a ținut o slujbă de pomenire la mormântul eroului rus lipovean tulcean Corneliu Gavrilov.
Numele eroului-martir figurează și pe monumentul-troiță din Cimitirul Eroilor din Tulcea, iar una dintre principalele străzi ale orașului Tulcea (fosta stradă 23 August) îi poartă numele sublocotenentului Corneliu Gavrilov.
Deputatul Silviu Feodor a amintit că sunt patru eroi-martiri ruşi lipoveni, care și-au pierdut viața în Revoluția din Decembrie 1989:
rugbistul Petre P. Astafei și tipograful Victor M. Ștefanov din București, sublocotenentul Corneliu I. Gavrilov din Tulcea și locotenent-colonelul pilot comandant Eftimie I. Serghei din Constanța (originar din Slava Rusă, jud. Tulcea).
Prin Decretul prezidențial nr. 110 din anul 1991, celor patru le-a fost conferit, post-mortem, titlul de „Eroi-martiri ai Revoluției române din Decembrie 1989”, în semn de omagiu și pentru cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața pentru victorie (mai multe amănunte despre eroii-martiri - v. nr. 11-12/2019 din „Zorile” din Arhiva redacției).
Profesorul universitar doctor Ivan Evseev din Timișoara a fost decorat cu medalia „Revoluția română din Decembrie 1989” și a primit certificatul de luptător cu merite deosebite în revoluție, domnia sa participând zi de zi în decembrie 1989 la sortarea bilețelelor și a mesajelor sosite din public, pe care le citea de la microfonul din celebrul „Balcon al Operei” din Timișoara - Balconul Revoluției.
Reamintim că prin Decretul prezidențial nr. 226/1992, profesorului născut la Tulcea (pe 11 august 1937), în est, și stabilit în vestul țării i-a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției române din Decembrie 1989” și medalia „Revoluția română din Decembrie 1989”. S-a stins din viață pe 1 mai 2008.
22 decembrie 1989 - 22 decembrie 2023.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată la Tulcea!