Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată la Tulcea!

22 decembrie 1989 - 22 decembrie 2023.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată la Tulcea!
Imagini din Tulcea, de la comemorarea victimelor Revoluției din Decembrie 1989.
Ceremonialul militar și religios cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății a avut loc astăzi la Tulcea, la Monumentul Eroilor Revoluției.
La invitația prefectului Alexandru Dan Munteanu, la manifestări a participat și deputatul Silviu Feodor - președintele Asociației „CRLR”, precum și consilierul CRLR Ivan Vasile.
Membrii Comunității ruşilor lipoveni din municipiul Tulcea împreună cu deputatul Silviu Feodor s-au deplasat apoi la Cimitirul lipovenesc, unde părintele Ilie Oprea a ținut o slujbă de pomenire la mormântul eroului rus lipovean tulcean Corneliu Gavrilov.
Numele eroului-martir figurează și pe monumentul-troiță din Cimitirul Eroilor din Tulcea, iar una dintre principalele străzi ale orașului Tulcea (fosta stradă 23 August) îi poartă numele sublocotenentului Corneliu Gavrilov.
Deputatul Silviu Feodor a amintit că sunt patru eroi-martiri ruşi lipoveni, care și-au pierdut viața în Revoluția din Decembrie 1989:
rugbistul Petre P. Astafei și tipograful Victor M. Ștefanov din București, sublocotenentul Corneliu I. Gavrilov din Tulcea și locotenent-colonelul pilot comandant Eftimie I. Serghei din Constanța (originar din Slava Rusă, jud. Tulcea).
Prin Decretul prezidențial nr. 110 din anul 1991, celor patru le-a fost conferit, post-mortem, titlul de „Eroi-martiri ai Revoluției române din Decembrie 1989”, în semn de omagiu și pentru cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața pentru victorie (mai multe amănunte despre eroii-martiri - v. nr. 11-12/2019 din „Zorile” din Arhiva redacției).
Profesorul universitar doctor Ivan Evseev din Timișoara a fost decorat cu medalia „Revoluția română din Decembrie 1989” și a primit certificatul de luptător cu merite deosebite în revoluție, domnia sa participând zi de zi în decembrie 1989 la sortarea bilețelelor și a mesajelor sosite din public, pe care le citea de la microfonul din celebrul „Balcon al Operei” din Timișoara - Balconul Revoluției.
Reamintim că prin Decretul prezidențial nr. 226/1992, profesorului născut la Tulcea (pe 11 august 1937), în est, și stabilit în vestul țării i-a fost conferit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției române din Decembrie 1989” și medalia „Revoluția română din Decembrie 1989”. S-a stins din viață pe 1 mai 2008.
All reactions:
2