„Tinerii și interculturalitatea în arealul Deltei Dunării”

De departe unul dintre cele mai așteptate evenimente estivale în rândul elevilor, studenților și tinerilor ruși lipoveni a fost „Tabăra de vară «Tinerii și interculturalitatea în arealul Deltei Dunării»”.
Evenimentul a avut loc, și în acest an, la Centrul de agrement „Briza Mării” din Sulina, jud. Tulcea, în perioada 10-18 iulie, și a fost organizat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR), cu implicarea Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România (ATRLR) și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Tulcea.
Peste 200 de persoane (tineri ruși lipoveni cu performanțe în anul școlar încheiat și în diverse domenii de activitate, precum și tineri cu activitate deosebită în comunitățile locale) și-au dat întâlnire pe 10 iulie, pe faleza dunăreană din Tulcea, acolo unde ne aștepta liniștită nava „Banat”. Puteai zări furnicarul de entuziasm de la o poștă distanță, glumele stârnind hohote ce împânzeau faleza prăfuită, aflată în reconstrucție. Era clar! Mergeam în tabără!
Entuziasmul s-a manifestat și pe valurile Dunării, tocmai până la Sulina, unde am ajuns taman la asfințit. Întrucât ziua era pe final, deschiderea oficială a taberei de vară a fost realizată a doua zi, luni. Tinerii au primit din partea CRLR tricouri, șepci și sacoșe personalizate, iar după, au avut o sesiune de autocunoaştere, de prezentare şi de cunoaştere interpersonală împreună cu Anca Libidov, Alexandra Cornei și Alina Farapon de la CRLR. Profitând de prezența în Tabără a echipei TVR de la emisiunea „Conviețuiri”, câțiva dintre tineri au avut momentul lor de „glorie în lumina reflectoarelor”.
După-amiază, tinerii s-au alăturat enoriașilor din Sulina la slujba de vecernie din ajunul prăznuirii hramului bisericii ortodoxe de rit vechi „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Sulina.
În zorii următoarei zile, în straie de sărbătoare, am pornit cu toții spre lăcașul de cult pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de PS Paisie, episcopul de Tulcea, care a oficiat slujba dimpreună cu un sobor impresionant de preoți. Vocile tinerilor noștri s-au remarcat de departe în cântările liturgice, făcându-i pe localnici să trăiască clipe de nostalgie și fericire.
Alături de noi a fost și deputatul Silviu Feodor, președintele CRLR, care a dăruit tututor, la finalul serviciului divin, câte un exemplar din ediția bilingvă (slavonă-română) a Faptelor Apostolilor, volum editat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, prin editura proprie.
Întrucât era zi de mare sărbătoare, după-amiaza a fost petrecută pe malul Mării Negre, pe plaja „La Filipka” din Sulina, sub razele plăcute ale soarelui.
După răsfățul în apele răcoroase ale mării, în a treia zi am plecat pe străzile din Sulina în turul obiectivelor turistice din localitate cu lectorul universitar dr. Anca Libidov, originară din orașul primelor raze de soare din România, aceasta dezvăluindu-ne o multitudine de informații noi, istoria orașului în perioadele sale de glorie, precum și în cele de grea încercare. Apoi, am vizitat bisericile din oraș, farul vechi, promenada noastră finalizându-se la Centrul de vizitare Sulina. Personalul foarte amabil al acestei instituții ne-a oferit gratuit turul informațional complet, motiv pentru care le transmitem cele mai sincere mulțumiri și prin intermediul periodicului nostru „Zorile”. Informațiile dobândite în acest tur au fost cu adevărat importante și interesante, și vor rămâne mult timp în amintirea noastră.
Nu ne-am luat rămas bun de la Anca Libidov, întrucât după-amiaza celei de-a treia zi a fost dedicată unei prezentări plăcut de riguros întocmite de către lectorul universitar, doctor în istorie, și intitulate „Delta Dunării - pământul făgăduinței”. Materialul prezentat a captivat tinerii, el fiind cuprinzător nu doar din punct de vedere al datelor istorice. Profesionalismul și experiența didactică a Ancăi i-a angrenat în discuție și, spre finalul prezentării, consider că au rămas cu niște idei interesante despre locul în care ne aflam - Sulina, Delta Dunării.
Următoarele zile petrecute în centrul de agrement au fost dedicate competițiilor sportive, care i-au reunit pe tineri atât pe terenul de fotbal, cât și la tenis de masă. Cum întrecerile pot fi foarte intense și în alte domenii decât cele fizice, tinerii au avut ocazia să-și etaleze abilitățile și la jocuri, precum: Monopoly, Remi etalat și șah, acolo unde forța minții este cea supusă presiunii. La finalul acestor zile, se poate spune că a câștigat spiritul de echipă și noțiunea de fair-play!
În ultimele zile de tabără, tinerii au avut ocazia să se cunoască cu doamna profesor Adriana Maria Popa de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, cu care au realizat schițele unor mici proiecte, au adunat materiale din mediul înconjurător ce pot fi folosite în arhitectura locală și au aflat mai multe despre meseria de arhitect, despre cum pot accede la studiile de licență, cum să se pregătescă pentru examenele de admitere și multe altele. Cum timpul nu a fost suficient pentru a le cuprinde pe toate, s-a făcut legământ pentru continuarea extinsă a acestor discuții în viitorul apropiat.
Și, într-un final, am auzit trista sirenă a navei „Banat”, ce ne chema spre îmbarcare. Considerăm că în cele opt zile petrecute împreună s-au legat numeroase prietenii și tinerii au avut suficient timp pentru a se cunoaște și a socializa.
Redăm mai jos câteva impresii (primite imediat după finalizarea Taberei de vară).

Impresii

 Flaviana Ivanovici din Jurilovca, jud. Tulcea: „Deși am participat și acum 3 ani la o ediție a acestei tabere, acum a fost cu totul altceva - a fost minunat! Am cunoscut persoane interesante și ne-am simțit toți bine, împreună. Sper ca acest eveniment să continue mult timp de acum înainte”.
 Alessia Balan din Suceava: „Tabăra de vară de la Sulina din acest an a fost deosebită, în special activitățile pe care le-am desfășurat. Din păcate, s-a terminat repede. O să îmi fie dor de domnul Valentin și de această tabără grozavă!”.
 Dimitrie Denis Nechita din Lespezi, jud. Iași: „A fost minunat! Am cunoscut foarte multe persoane cu caractere superbe și sper să rămânem prieteni pentru o perioadă îndelungată de timp. Activitățile din tabără au fost foarte interesante și am luat parte la ele cu plăcere și cu mult drag! Organizatorii s-au comportat exemplar cu noi, ceea ce ne-a făcut să îndrăgim evenimentul. Sper ca în anii viitori să mai particip la acest gen de tabere!”.
 Climov Gabriel din Lipoveni, jud. Suceava: „În urma zilelor petrecute la Sulina, impresia mea este următoarea: Tabăra este super ok, activități multe, distracții, foc de tabără, concursuri și câte și mai câte... Multe locuri frumoase vizitate, jocuri interactive, prieteni noi... Pe scurt - în tabără a fost minunat. Sper să ne revedem și la anul, tot așa de voioși și plini de bucurie”.
 Marina Ihorov din Botoșani: „Pentru mine, această tabără din Sulina a însemnat și mers la biserică, și multă distracție cu prieteni noi. Mă bucur tare mult că am avut ocazia de a participa”.
 Andreea Andreiov din Climăuți, jud. Suceava: „O experiență de neuitat, cea mai frumoasă tabără! Un eveniment care te ajută să îți descoperi înclinațiile cu tot felul de activități și, pe lângă acestea, sunt și persoane extraordinare cu care am legat prietenii! Sunt foarte bucuroasă că am avut șansa să particip și sper să pot veni și anul viitor. Se vede că a fost multă muncă depusă în organizarea acestui eveniment. Au fost condiții foarte bune!”.
 Gabriel Carnei din Roman, jud. Neamț: „M-am simțit plin de viață. Când am ajuns în tabără, nu știam dacă mă voi integra sau îmi voi face prieteni. Am stat de vorbă cu ceilalți în foișorul din fața taberei și mi-am găsit imediat prieteni. La plecare, când am urcat în autocar, am simțit un gol în mine, tristețea despărțirii!”.
 Arina Ivanov, însoțitorul grupului din Brăila: „Doresc să vă mulțumesc pentru experiența deosebită oferită copiilor. Au fost foarte încântați de toate activitățile, iar la final erau foarte tăcuți și triști. Apoi am reușit să aflu că, de fapt, erau așa pentru că se încheiase tabăra. Felicitări încă o dată pentru organizarea taberei!”.
 Raisa Cravcic din Năvodari: „Întotdeauna am știut că Tabăra de la Sulina este oportunitatea perfectă de a cunoaște o sumedenie de oameni și de a lega prietenii strânse cu tineri minunați. Mă bucur că anul acesta am avut posibilitatea de a participa și eu în această aventură de cunoaștere. Cu ajutorul participanților și al organizatorilor, am reușit să-mi cunosc cât mai bine etnia, cântând și participând la diferite activități ce țin de cunoaștere, tradiții, cultură. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru săptămâna antrenantă pe care am petrecut-o împreună la Sulina și îmi doresc să mă reîntorc și să ne revedem cu toții”.
 Ioan Spiridon din Manolea, jud. Suceava: „Pentru mine este a doua oară când vin la Sulina și pot să zic că nu regret deloc. Chiar dacă au fost doar 8 zile, parcă a trecut mult mai mult timp. Experiența a fost una de neuitat! Prieteniile care s-au închegat sper că vor rămâne pentru totdeauna. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am cunoscut oamenii așa cum sunt ei de fapt”.
 Paula Colominschi din Suceava: „Pot să zic că a fost cel mai frumos eveniment de până acum. Am simțit toți oamenii plini de viață, veseli, cu chef de distracție. Am participat la diferite activități interesante. Alergatul de dimineață chiar mi-a plăcut. De asemenea, am vizitat și orașul cu priveliștea lui mirifică, care te face să nu te mai desparți de acel loc. A fost frumos!”.
 Livia Haralambie din Sarichioi, jud. Tulcea: „Pentru mine, Tabăra de vară de la Sulina a fost cea mai frumoasă experiență din acest an, pe care astept cu nerăbdare să o mai repet. În cadrul acesteia, mi-am revăzut o mare parte din prieteni, dar am cunoscut și multe persoane noi din diferite zone ale țării. Ceea ce am apreciat în mod deosebit la această tabără a fost faptul că majoritatea timpului petrecut a fost în natură, tinerii fiind detașați de tehnologie. Excursiile cu barca, alergarea de dimineață spre plajă, participarea la slujbele religioase, plimbările prin oraș, activitățile sportive, toate acestea au adus un plus acestei tabere și au făcut-o să fie mai atractivă și mai interesantă. Țin să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea extraordinarului eveniment”.