Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

Inaugurarea Ansamblului memorial “Ivan Patzaichin”

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului memorial „Ivan Patzaichin” de pe Faleza din Tulcea, care și ea îi poartă numele marelui sportiv și antrenor începând cu acest an, a avut loc pe 8 septembrie 2023, chiar în cadrul Festivalului „Ivan Patzaichin FEST – Rowmania” (desfășurat la Tulcea în perioada 8-12 septembrie 2023).
Memorialul este alcătuit din cinci lucrări de amploare, prezentând viziunile artiștilor: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, sub conceptul curatorial propus de Teodor Frolu. Ansamblul memorial „Ivan Patzaichin” cuprinde lucrările: Columna cu pagăi, Metopa, Valul oprit și inima așezată, Culegătorul de ape și Grădina.
Conform organizatorilor, Ansamblul memorial este, de fapt, „rezultatul unui efort colaborativ gândit de șase creatori care îi erau aproape și îl apreciau infinit pe Ivan Patzaichin și dragostea sa pentru Tulcea și Delta Dunării”, fiind realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, la inițiativa Asociației „Ivan Patzaichin - Mila 23”.
Reamintim că marele sportiv campion național, european, mondial și olimpic, antrenor și antreprenor Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949 într-o familie de ruși lipoveni din Mila 23, în Delta Dunării, și a plecat dintre noi pe 5 septembrie 2021.

„Zorile” № 8-9 (369-370)/2023, p. 16