Un an fără Ivan!

Sub semnul marcării unui an fără marele canoist al lumii, Ivan Patzaichin, și la jumătate de secol de la momentul cu pagaia ruptă, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, în colaborare cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și cu sprijinul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, a organizat în data de 13 decembrie 2022, în Salonul de Recepții de la Palatul Parlamentului, evenimentul „Un an fără IVAN”.

Un an fără Ivan!
Un an fără Ivan!

La mulți ani, România!

„«1 Decembrie 1918» este simbolul unității naționale a tuturor românilor de pretutindeni, pentru totdeauna, valoare de neprețuit pentru noi toți.
Această zi istorică, ziua triumfului idealului național, este încărcată de incomensurabilul sacrificiu uman și material în urma lungului șir de bătălii care s-au dat pentru Marea Unire.
Cea mai frumoasă pagină din istoria României s-a scris prin victoria voinței acestui neam, o lecție despre curaj, perseverență și credință, lecție care ne inspiră și azi în urcușul nostru de mai bine.
Pentru ca Unirea să se înfăptuiască, generațiile trecute și-au jertfit viața, români și minoritari deopotrivă, uniți în jurul idealului de a clădi o țară. Împlinirea acestui vis național nu a aparținut doar oamenilor politici sau guvernelor, ci, în primul rând, oamenilor care au considerat acest pământ casa părintească, manifestând sentimente puternice de patriotism și solidaritate.
Momentul istoric 1 Decembrie 1918 ne-a oferit o Românie liberă și independentă, o maică sub a cărei oblăduire, astăzi, avem șansa de a ne promova elementele identitare, contribuind la dezvoltarea materială, culturală și spirituală a acestei țări.
Să transmitem mai departe, generațiilor viitoare, memoria și cinstirea jertfei strămoșilor noștri, recunoștința pentru curajul lor de a lupta slujind interesul național și speranța noastră pentru o Românie împlinită sub semnul valorilor morale și spirituale, naționale și europene.
Aducem pios omagiu eroilor căzuți la datorie pentru țară!
Să ne prețuim acest pământ, să ne apărăm patria și să ne slujim țara cu devotament!
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor!».