Mesajul deputatului Silviu FEODOR, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România

MESAJUL deputatului Silviu FEODOR, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România:
„Ziua de 12 februarie este sfântă pentru rușii lipoveni și are o triplă semnificație:
- este Ziua de prăznuire, conform calendarului iulian, a celor trei sfinți ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur,
- este Ziua CRLR, când în 1990 s-a pronunțat sentința civilă privind înființarea Comunității, precum și
- Ziua limbii materne ruse (conform Statutului CRLR).
Este cea de a 31-a aniversare a Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), chiar în ziua de prăznuire a celor trei sfinți ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur - ocrotitorii Comunității noastre!
Pe 12 februarie 1990 a fost recunoscută juridic asociația noastră etnică, iar scopul principal este să fim uniți pentru a ne putea promova limba maternă, obiceiurile și tradițiile, valorile noastre culturale și spirituale.
În toți acești 31 de ani, precum și în toți anii de când dăinuie mărturii ale existenței etniei noastre pe teritoriul României, am adus o contribuție importantă la dezvoltarea ei culturală și materială. Să continuăm această implicare sufletească a noastră pe modelul dat de înaintași și chiar să o intensificăm.
Spiritualitatea reprezintă o componentă de bază a etniei. Religia a contribuit la formarea culturii noastre și continuă să contribuie la dezvoltarea ei, iar anul acesta unul din principalele evenimente ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, este marcarea a 75 de ani de la recunoașterea oficială a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de către statul român. Iar în toată această perioadă, contribuția statului român la păstrarea și promovarea identității noastre etnice este deosebit de importantă, majoră.
Doresc să vă mulțumesc pentru implicare. Cum educația și învățământul sunt prioritare pentru noi, vă mulțumesc pentru deosebitul interes acordat educării tinerei noastre generații. De asemenea, mulțumesc tuturor prietenilor și partenerilor noștri și celor care ne-au fost alături în toți acești ani! Vă suntem recunăscători! Și cum pentru noi, rușii lipoveni, verbul a mulțimi este echivalent cu verbul a iubi - vă prețuim și vă iubim!
Cu ocazia Zilei CRLR și a Zilei limbii ruse materne în România, prevăzute în statutul asociației noastre etnice, vă doresc tuturor multă-multă sănătate, pace, prosperitate, bucurii, amplificarea sentimentului de apartenență la etnie, prețuirea valorilor noastre și să aveți parte de ajutorul Bunului Dumnezeu!
Mult succes în activitatea dvs și realizări cât mai frumoase!
La mulți ani!”.