Cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la zborul primului român în Cosmos

Stimate Domnule General (r.) Dumitru-Dorin Prunariu,

 

Și după 40 de ani de la zborul dumneavoastră în cadrul Programului Spațial „Interkosmos”, Misiunea Soyuz-40, cu echipajul sovieto-român Leonid Popov - Dumitru Prunariu, rămâneți singurul cosmonaut din România, un deschizător de drum, cu care ne mândrim și Vă felicit personal, precum și în numele Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) cu prilejul aniversării de astăzi.

Sunt onorat că V-am cunoscut și-mi amintesc cu plăcere de vizita pe care ați efectuat-o cu 15 ani în urmă la sediul din București al Comunității Rușilor Lipoveni din România, în mai 2006, împreună cu cosmonautul rus Leonid Popov. De asemenea, elevii etnici ruși lipoveni din 2004 din Ghindărești, jud. Constanța, și Jurilovca, jud. Tulcea, unde ați fost în vizită împreună cu regretatul deputat Miron Ignat, își amintesc cu plăcere și astăzi de momentele petrecute cu dumneavoastră, de relatările despre zborul în Cosmos din 1981.

Pentru a aniversa performanța dumneavoastră excepțională, CRLR și membrii redacției publicației noastre „Zorile” au organizat, în perioada februarie-aprilie a.c., Concursul online de desene „COSMOS - 60/40” pentru elevii din clasele V-XII, care studiază limba maternă rusă. Concursul a fost prilejuit de împlinirea în 2021 a 60 de ani de când primul om, Iuri Gagarin, a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului, precum și împlinirea a 40 de ani de la zborul primului și, deocamdată, singurului cosmonaut român – Dumitru-Dorin Prunariu, Cele 50 de lucrări intrate în concurs în cadrul proiectului nostru „COSMOS - 60/40” au fost prezentate în cadrul Expoziției de grup - denumită tot COSMOS – 60/40 (organizată și vernisată cu ocazia Zilei Mondiale a Aviației și a Zilei Cosmonauticii în Sala Albastră a sediului din București al CRLR), care a putut fi vizionată până astăzi când se împlinesc 40 de ani de la zborul primului român în Cosmos, care a fost și ambasador excepțional și plenipotențiar al României în Federația Rusă.

În încheiere, permiteți-mi, Stimate Domnule General (r.) Dumitru-Dorin Prunariu, să vă transmit sănătate, bucurii, realizări familiale și profesionale, pace și să aveți parte de ajutorul Bunului Dumnezeu în tot ceea ce întreprindeți.

 

Cu deosebită considerație,

 

Președinte,

Deputat Silviu Feodor