În curând, o casă tradițională la Brăila!

În urma solicitării președintelui Silviu Feodor al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), organizație membră a Consiliului Minorităților Naționale din cadrul Guvernului României, adresată primarului Viorel Marian Dragomir de la Primăria municipiului Brăila de a aproba organizației noastre etnice, cu titlu de gratuitate, clădirea cu terenul aferent din strada Matei Basarab, nr. 71 din Pisc-Brăila, în vederea amenajării unei case tradiționale, de formatul unui muzeu, pentru desfășurarea unor activități specifice rușilor lipoveni, Consiliul Local al Municipiului Brăila a dat curs favorabil solicitării președintelui, prin Hotărârea nr 262 din 29 mai 2020 (transmisă Comunității pe 15 iunie 2020).

Președintele Silviu Feodor a menționat că „această casă tradițională, ce va fi amenajată și dotată de către CRLR, dorim să constituie un loc atractiv și apreciat în circuitul muzeistic al municipiului Brăila. Va fi un loc de exprimare a culturii, istoriei și spiritualității noastre, devenind un pol de cultură ce ar aduce o și mai mare importanță municipiului Brăila, atât la nivel național, cât și la cel internațional, întrucât în acest acest oraș se află centrul spiritual mondial al ortodocșilor de rit vechi din lume”.

Organizația locală a rușilor lipoveni din Brăila a fost înființată în anul 1990, iar în decursul anilor ansamblul folcloric „Tihii Dunai” a reprezentat municipiul la numeroase manifestări culturale naționale și internaționale.

În prezent, președintele CRL-Brăila este prof. Maria Milea.
La inițiativa prof. Maria Milea și prin implicarea alături de președintele CRLR, Silviu Feodor, au fost efectuate toate demersurile la Consiliul Local al Municipiului Brăila pentru obținerea cu titlu de gratuitate al imobilului din Brăila, în vederea amenajării a unei case tradiționale a rușilor lipoveni.

Ideea de a avea la Brăila o casă tradițională – muzeu prinde contur și răspunsul favorabil sosit chiar în ziua de pomenire a poetului național Mihai Eminescu ne amintește de regretatul poet brăilean Erofei Ivanov, autorul Imnului CRLR, profesor de limba rusă maternă. Prof. Maria Milea spune că este un mare avantaj faptul că „terenul aferent din strada Matei Basarab, nr. 71 din Pisc-Brăila se află vis-a-vis de Centrul Cultural al CRL-Brăila”.

Conform recensământului din anul 2011, numărul rușilor lipoveni din municipiul Brăila este de 1926, iar în evidențele bisericilor locale ortodoxe de rit vechi sunt peste 3000 de etnici.

Mulțumiri dlui Primar Viorel Marian Dragomir și membrilor Consiliului Local și mult succes președintelui CRL-Brăila Maria Milea, membrilor comitetului de conducere al comunității locale și CRLR în realizarea Casei Tradiționale din Brăila, în care să se regăsească toți rușii lipoveni din municipiu la toate activitățile care vor avea loc și în organizarea cărora, ca o familie, se vor implica de la mic la mare.