Apel către cei care pot dona obiecte tradiționale și de cult! Colț muzeistic la CRLR!

Apel către cei care pot dona obiecte tradiționale și de cult! Colț muzeistic la CRLR!

 De astăzi (14 mai 2021), începem aventura noastră culturală, care se va finaliza (suntem convinși de acest lucru!) cu o amplă colecție alcătuită din diferite donații, dar și prin multă muncă de documentare. Vom consemna, vom cataloga, vom inventaria, vom scrie împreună istorie! Demarăm un amplu și măreț proiect privind promovarea și conservarea elementelor identitare ale rușilor lipoveni, staroveri (ortodocși de rit vechi) din România.
 Preocupările noastre privind constituirea unui Muzeu Național al Rușilor Lipoveni încep, deocamdată, prin amenajarea, la sediul central din București al Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), a unui Colț Muzeistic, care să reunească obiecte din lemn, ceramică, fier, piele, pânză etc, cărți vechi și documente cu o însemnătate deosebită, fotografii de epocă, obiecte de cult, medalii și distincții care au aparținut etnicilor noștri, lucruri legate, fiecare în parte, de viața și spiritualitatea staroverilor din România.
 Colectarea obiectelor vechi tradiționale, a fotografiilor de epică, vestimentație, a cărților rare ș.a. începe acum și va dura, probabil, ani. La început, va exista doar un colț muzeistic, amenajat într-o sală de la sediul CRLR, iar obiectele vor fi expuse pe rafturi, suporturi, pe pereți sau în mobilier special (unele piese cu uși din sticlă). Materialul expus îl vom grupa tematic: obiecte de uz casnic, mobilier, materiale textile (inclusiv vestimentație tradițională), instrumente, unelte ale meșteșugarilor și agricole, obiecte de cult, documente, cărți vechi etc.
 Apelăm la toate comunitățile locale să identifice persoanele care pot să doneze obiecte pentru Muzeul Național al Rușilor Lipoveni, în care vom organiza și diferite expoziții tematice, pentru a face cât mai vizibilă prezența de aproape 300 de ani a rușilor lipoveni pe teritoriul României (prima atestare documentară – anul 1724, loc. Lipoveni din jud. Suceava).
 Începem inventarierea obiectelor și vă anunțăm că prima donație a fost făcută de către scriitoarea Passionaria Stoicescu din București, care a donat Muzeului mașina de scris a primului președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, prof. univ. dr. Andrei Ivanov (1937-2005), la care domnia sa a și scris multe dintre articolele pe care le-a publicat în „Zorile” de-a lungul vremii. De asemenea, avem deja și un samovar autentic, care a aparținut familiei Passionariei și Andrei Ivanov, câteva tablouri și icoane, iar campionul nostru olimpic la canoe Mitică Pricop (aur și bronz la Sidney în anul 2000) a donat pentru Colțul Muzeistic o pagaie cu autograf. Colecția de Brevete, unele chiar cu medalii, ale unor veterani de război ruși lipoveni, și un jurnal de război din prima conflagrație mondială, păstrate de ani buni în redacția “Zorile” și despre care am relatat în paginile publicației, vor fi și ele expuse în muzeu.
 Vă invităm să faceți parte din acest proiect cultural, să realizăm împreună un Muzeu Național pentru generațiile viitoare! Dacă doriți să ne sprijiniți în demersul nostru și vreți să donați, vă rugăm să ne sunați (021 312 09 94) sau să ne scrieți (adresa electronică: office@crlr.ro). Numele dvs vor fi menționate în registrul de inventariere, precum și lângă exponate. (S.M., „Zorile”, 5-6/2021)