Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


Olimpiada de religie

În premieră, elevii ruși lipoveni au participat, pe 18 martie 2017, la Olimpiada de religie ortodoxă rusă de rit vechi, etapa județeană, alături de 54 de elevi seminariști din județul Tulcea, înscriși la Olimpiada județeană de religie. Concursul școlar de religie pentru clasele VII-XII, pe discipline teologice, s-a desfășurat chiar la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Casian” din Tulcea.

Rușii lipoveni au fost primiți cu mare căldură de Preasfințitul Visarion și acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului meu cu colegul Ionel Strat, preot de religie, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea.

A fost o atmosferă specifică unui eveniment deosebit, emoțiile fiind prezente pe fețele fiecăruia dintre noi, elevi și cadre didactice. În marea sală a Seminarului Teologic erau reprezentanți ai mai multor etnii, care de atâția ani conviețuiesc în pace, liniște și armonie pe acest  pământ binecuvântat al Dobrogei.

 

La festivitatea de deschidere a olimpiadei județene au fost prezenți: din partea Episcopiei Tulcii - PS Visarion, pr. Felix Neculai - consilier cultural; președintele Silviu Feodor al Comunității Rușilor Lipoveni din România; organizatorii acestei Olimpiade: inspectorul de religie - pr. Ionel Strat  și Nadea Casian - inspector școlar pentru limbi materne și alte cadre didactice din județul nostru.

Președintele Feodor Silviu, emoționat de însemnătatea evenimentului, a subliniat importanța educației religioase în familie și în formarea unei societăți sănătoase și i-a încurajat pe elevi să studieze în continuare la școală și în particular specificul religiei noastre ortodoxe de rit vechi.

Înainte de începerea examenului, după rostirea rugăciunii Tatăl nostru în limba română și în limba slavonă bisericească, Preasfințitul Părinte Visarion, amintind de proclamarea Anului omagial 2017 ca Anul sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești de către Patriarhia Română, a dăruit celor 94 de elevi din sală iconițe cu Mântuitorul Hristos.

Comisia pentru Olimpiada de religie ortodoxă rusă de rit vechi (formată din: inspector de specialitate - prof. Nadea Casian, prof. – preot Adrian Dorimente Antonov din Tulcea și prof. Maria Trifanov din Sarichioi) a examinat elevii sosiți de la școlile gimnaziale din Carcaliu, „Gheorghe Banea” și  Nr 1 din Măcin, din Sarichioi, Jurilovca, Slava Cercheză și de la liceele tulcene „Delta Dunării”, „Spiru Haret” , „Ion Creangă” și „Grigore Moisil”.

Rezultatele sunt îmbucurătoare, elevii dând dovadă că studiază cu plăcere și respect tradițiile spirituale ale rușilor lipoveni. Au fost multe premii bune și foarte bune. Felicitări elevilor, dar și cadrelor didactice!

Laureații vor participa la etapa interjudețeană a Olimpiadei de Religie ortodoxă rusă de rit vechi, care se va desfășura tot în județul nostru, în luna mai a.c.

Nu pot să nu fiu mândră că am reușit să clădim această punte. Pentru mine personal, chiar a fost un eveniment de o mare importanță, dar și pentru CRLR și pentru istoria noastră.

Succes elevilor care vor participa la Olimpiada interjudețeană de religie ortodoxă rusă de rit vechi!

(autor: Nadea CASIAN, publicat în Zorile, nr. 2-3 (291-292)/2017)

 
  Искренние соболезнованияmероприятии-орлр „Maia Kartinca”  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro