Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


Inaugurarea casei memoriale „Naum Pocorschi”

O serie de activități culturale au avut loc pe 24 mai 2018, de Ziua scrierii și a culturii slave, în localitatea tulceană Jurilovca, printre care s-a regăsit și inaugurarea Casei memoriale „Naum Pocorschi” (str. 6 Martie, nr 34), masa rotundă dedicată activității de culturalizare a sfinților Kiril și Metodiu și un scurt moment artistic, pregătit de copiii ruși lipoveni de la Școala Gimnazială din localitate. Acțiunile cultural-educative au fost desfășurate cu implicarea Comunității Rușilor Lipoveni din România, a Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România, a Primăriei Comunei Jurilovca, a Bibliotecii ,,Naum Pocorschi”, a Asociației „Prodezvoltare Jurilovca 21” și a Școlii Gimnaziale Jurilovca.

Inițiativa inaugurării Casei memoriale unde a trăit și și-a desfășurat activitatea omul de cultură cu origini rusești Naum Pocorschi (1896-1983) a venit din partea fiului său, generalul de brigadă (r) Mihai Pocorschi din București, și a fost susținută nemijlocit pentru completarea zestrei culturale pentru cei care prețuiesc personalitățile de valoare care au contribuit la dezvoltarea noastră multilaterală ca grup etnic, de către prof. univ. dr Axinia Crasovschi, prodecan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, originară din Jurilovca, jud. Tulcea, și de către președintele Silviu Feodor al Comunității Rușilor Lipoveni din România.

După ceremonia de sfințire a Casei memoriale, săvârșită de preotul Flor Văsii împreună cu diaconul Xenofont Vasile din Jurilovca, gen. de brigadă Mihai Pocorschi și-a exprimat recunoștința față de prof. univ. dr Axinia Crasovschi, președintele Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România (MAPRYAL), față de membrii din conducerea CRLR și ai Primăriei comunei Jurilovca, care i-au fost alături în demersul de a-și transforma visul tinereții în realitate.

În cuvântul de deschidere, prof. univ. dr Axinia Crasovschi s-a adresat în mod particular copiilor de la Școala Gimnazială Jurilovca, care au asistat la inaugurare împreună cu profesoara lor Svetlana Feodot: „Această Casă memorială este închinată unui om deosebit, care a trăit la Jurilovca și a făcut lucruri minunate pentru satul acesta. Avem nevoie de modele în viață, de aceea continuăm să le cinstim memoria acestor oameni valoroși”.

Din perspectiva filologului îndrăgostit de limba rusă maternă, Axinia Crasovschi a subliniat rezonanța semantică a prenumelui Naum cu trimitere la semnificația cuvântului în limba rusă, folosit în sintagme precum „прийти на ум” sau altele asemănătoare, care se referă în general la ideea de inteligență, minte ș.a. În cazul omului de cultură comemorat, alegerea numelui s-a dovedit a fi mai mult decât inspirată.

Activitățile de culturalizare a locuitorilor Jurilovcăi de altădată, desfășurate de către acest erudit rus, convertit la credința ortodoxă de rit vechi în urma cununiei religioase cu  Sofia Gromov și a cunoașterii staroverilor din localitate, au fost transpuse în timp prețios acordat benevol editării manualelor pentru limbile rusă şi ucraineană, predării matematicii şi a fizicii în satele Jurilovca şi Slava Rusă din județul Tulcea, picturii și fotografiei, inaugurării primului muzeu etnografic din localitate, organizării meselor rotunde, a dezbaterilor pe seama ultimelor descoperiri în domeniul ştiinţei, tehnicii şi al culturii pentru rușii lipoveni de diferite vârste.

Casa memorială recent inaugurată adăpostește și câteva dintre lucrările lui Naum Pocorschi – tablouri realizate pe pânză sau sticlă, fotografii din tinerețe, dar și cărți, manuale, lucrări științifice, documente, obiecte decorative vechi sau de uz casnic ce țin de anticariat și care au aparținut omului de cultură.

Prezentă la inaugurarea Casei memoriale „Naum Pocorschi”, reprezentanta Primăriei Comunei Jurilovca, Gentilia Zenovei, l-a felicitat pe generalul de brigadă Mihai Pocorschi pentru inițiativa exemplară și a adăugat faptul că „statutul de casă memorială pe care o primește casa în care a trăit și și-a desfășurat activitatea Naum Pocorschi este un dar oferit cu generozitate comunității locale a rușilor lipoveni și tuturor celor care se simt aproape de tradițiile și de valorile lumii ruse”.

Calde mulțumiri le-au fost transmise și reprezentanților Comunității Rușilor Lipoveni din România pentru sprijinul acordat proiectelor mai mici și mai mari, derulate la Jurilovca de-a lungul vremii.

 

Pregătindu-se de cea

de a 90-a aniversare!

Generalul de brigadă Mihai Pocorschi, născut în orașul Bacău pe 29 octombrie 1928, este primul copil al cuplului Naum și Sofia Pocorschi, iar anul acesta își va sărbători cea de a 90-a aniversare. Inginer pensionar, general de brigadă (r), asiduu colaborator al publicației noastre, gen. Mihai Pocorschi și-a petrecut copilăria în localitatea tulceană Jurilovca împreună cu mama de etnie ruso-lipoveană, tatăl, născut la Beriozki (Ucraina), fratele Nicolaie (inginer), decedat în 2009, și sora Antonina, decedată în 2013.

Este absolvent al Școlii de Ofițeri, al Academiei Militare Politice București, al Institutului de limbă și literatură rusă „Maxim Gorki” din București (1957), al Facultății de Istorie a Universității din București (1958), al Facultății de Mecanizare a Agriculturii – Craiova (1959) și al Facultății de Economie Generală de pe langă Academia de Studii Economice din București (1970).

 În perioada 1971-1989, a fost consilier la Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie și a absolvit alte patru cursuri postuniversitare.

Ca militar, a fost instructor pe linie cultural-educativă la Divizia I-a Munte din Târgu Mureș și șeful secției culturale la Direcția Generală a Serviciului Muncii de pe lângă Consiliul de Miniștri. A ocupat, de asemenea, postul de conducere la oficiul de Control al Mărfurilor pentru Export – Agenția București.

A publicat diverse articole în reviste de specialitate și a fost coautor la lucrarea „Controlul tehnic în construcția de mașini și aparate” (Editura Tehnică din București, 1969).

Generalul de brigadă Mihai Pocorschi este tatăl lui Mihai M. Pocorschi, muzician, compozitor, fondator al formațiilor muzicale VH2, Holograf, Formula 5, inginer electronist. Are doi nepoți – Mihai și Vladimir - și un strănepot de 8 ani, Mihai, pe care îl alintă Micky.

Profităm de prilejul inaugurării Casei memoriale a distinsului său tată Naum Pocorschi pentru a-l felicita și a-i mulțumi prin intermediul publicației noastre dlui general de brigadă Mihai Pocorschi pentru generoasa inițiativă de a lăsă moștenire generațiilor tinere această valoroasă comoară culturală.

La cât mai multe aniversări senine, domnule Mihai Pocorschi! Multă sănătate vă dorim și o aniversare frumoasă!

 

Ziua scrierii și a culturii slave


După ceremonia de sfințire și inaugurare a Casei memoriale „Naum Pocorschi”, Casa de cultură din Jurilovca și-a deschis porțile pentru momentele culturale dedicate Zilei scrierii și a culturii slave. Sărbătorită anual în spațiul slav pe 24 mai, această dată cinstește memoria celor doi apostoli erudiți ai culturii slave – Sfinții Kiril și Metodiu, părinții creatori ai unui mijloc de comunicare, dar şi de unitate creștin-ortodoxă – alfabetul chirilic, folosit timp de cinci secole și în Țările Române.

Pe scena împodobită cu mușcate roșii, au răsunat interpretările de poezii și cântece rusești ale copiilor ruși lipoveni, îmbrăcați în straie de sărbătoare, care studiază limba rusă maternă și slavona bisericească sub îndrumarea matușkăi Tatiana Văsii din localitate.

Au fost recitate și câteva versuri din creația lirică a poetului Lavrentie (LavricFomici născut pe 29 august 1966 în comuna Jurilovca, jud. Tulcea, într-o familie de ruși lipoveni, despre care s-a mai scris în „Zorile” (v. nr 4/2017). Prezent la eveniment, Lavrentie Fomici ne-a mărturisit că în scurtă vreme vor vedea lumina tiparului „Poemele iubirii” - al doilea volum de poezie, închinat dragostei, ca de altfel mare parte a creației sale literare, primul fiind „Dorințe nerostite”. Majoritatea versurilor poetului rus lipovean se regăsesc pe profilul personal de facebook.  

În urma prezentărilor a câtorva comunicări generale pe tema scrierii și culturii slave, președintele Silviu Feodor al CRLR a evidențiat triada culturală și religioasă care ne-a permis nouă, staroverilor, să ne păstrăm specificul identitar pe meleaguri străine, departe de patria istorică: limba și scrierea slavonă bisericească, cântările duhovnicești și pictarea icoanelor în stil tradițional rusesc bizantin.

Fundament al identității starovere, limba slavonă bisericească reprezintă, de asemenea, puntea de legătură între generațiile trecute și viitoare ale rușilor lipoveni.

În cadrul evenimentului organizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale Flavian, arhiepiscop de Slava, spectatorii au putut admira o expoziție de carte veche bisericească, cu exemplare valoroase, vechi de câteva secole.

Prof. univ. dr Axinia Crasovschi a evidențiat faptul că înainte de a exista o organizație laică a rușilor lipoveni, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi a fost liantul care    i-a ținut laolaltă pe membrii comunității, și a amintit celor prezenți că „staroverii au prețuit dintotdeauna și au păstrat la loc de cinste cărțile bisericești în limba slavonă, iar datoria noastră morală este să le conservăm cu mare grijă pentru a le transmite generațiilor viitoare”.

Spre finalul programului artistic, participanții la eveniment au vizitat, împreună cu membrii Comunității centrale, sediul local al rușilor lipoveni.

AutorAlexandra DUMITRICĂ

Publicat în „Zorile”, nr. 6/2018

 

 
  Reuniunea membrilor Consiliului Directormероприятии-орлрGastronomia rușilor lipoveni, în Anul european al patrimoniului cultural – 2018  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro