Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


Flori de hârtie

Alina FARAPON

A fost odată ca niciodată... Pe malul lacului Razim (Razelm, Razin) din jud. Tulcea, o oază de liniște și recreere, una dintre numeroasele frumuseți pe care natura le-a dăruit cu generozitate țării noastre, se află un sat de ruși lipoveni – Sarichioi. Acolo a crescut, a copilărit și s-a dezvoltat moral și profesional personajul principal al poveștii mele.

Personal, o cunosc din copilărie, atunci când ne adunam vara, cu mic cu mare, la colțul străzii, să ne petrecem timpul liber, implicându-ne în jocurile de stradă. Împreună am făcut parte din ansamblul folcloric „Landâș” al rușilor lipoveni din Sarichioi, unde am aprofundat cunoștințele noastre privind tradițiile și obiceiurile rușilor lipoveni, și am învățat multe cântece specifice etniei noastre. Mai târziu, ne-am întâlnit la olimpiadele școlare de limbă rusă maternă.

Încă de pe băncile școlii generale, această fetiță a fost remarcată de profesori pentru talentul și iubirea sa pentru studiu, dar mai ales pentru limba rusă, fiind mereu premiantă la olimpiadele naționale de limbă rusă maternă.

A urmat o perioadă în care drumurile noastre s-au separat, fiecare dintre noi mergând la facultate în orașe diferite. N-am mai știut foarte multe una despre alta. A fost o mare bucurie când am aflat despre pasiunea ei pentru realizarea florilor din hârtie colorată.

În rândurile de mai jos, o las pe ea să povestească de unde a pornit această pasiune și ce a determinat-o să se dedice florilor de hârtie. Personajul poveștii este Roxana-Nina Listrat din Sarichioi, stabilită în Constanța.

 

Iubesc florile și viața

„Iubesc florile, pentru că îmi place să le asociez cu viața. Răsar, cresc, înfloresc și ne bucură inimile, cu timpul se ofilesc, după care mor. La fel și noi, oamenii! Și, cum nimănui nu-i place să piardă persoanele dragi din viața lui, am încercat să găsesc o speranță pentru eternitate! Așa s-a născut conceptul florilor mele de hârtie. Faptul că aceste flori sunt cu adevărat nemuritoare m-a convins să le asociez cu viața și cu dragostea pentru persoanele dragi din viața mea!

Pasiunea mea pentru flori începe undeva în copilărie, când, împreună cu mama mea, îngrijeam florile din grădina noastră din Sarichioi, satul meu natal. Și nu erau puține. Ne plăcea să spunem că ne plimbăm prin grădina raiului. Încă din acele momente visam că, atunci când voi fi mare, voi avea o florărie și voi bucura oamenii cu florile mele. Dar nu mi-am închipuit vreodată că florăria mea va fi plină de hârtie și că aceste flori vor dura o veșnicie.

Povestea florilor de hârtie s-a născut în urmă cu aproximativ trei ani, când o prietenă mi-a dat vestea că urmează nunta ei. Fiind prietene de-o viață, îmi doream cu orice preț să fac ceva inedit pentru ea. Mă aflam într-o perioadă în care voiam să fac mai mult decât să-mi petrec 8 ore într-un birou în fața calculatorului. Voiam să realizez ceva care îmi poate face sufletul fericit. Și cum o dorință arzătoare este focul oricărei realizări, am început să fac primele flori de hârtie pentru buchetul de mireasă al prietenei mele care, în viziunea mea, trebuia să fie un exemplar unicat, perfect!

Se spune că părinții îți dau viață, iar prietenii îți dau aripi să zbori prin ea. Încrederea și apecierile pe care le-am primit la acel moment au fost un impuls și un factor foarte important în ceea ce a urmat. Au fost multe nopți nedormite, cu idei mii și mii, flori de toate felurile, am răscolit internetul în lung și în lat în căutarea tutorialelor și am testat mai multe tipuri de hârtie până am ajuns la varianta cea mai bună. Am întâmpinat oameni care îmi ziceau că îmi pierd timpul în zadar. Dar, dacă ai un vis, un lucru care te frământă și nu te lasă să dormi, nu te poți lăsa descurajat.

Într-o zi, cineva drag mi-a zis: „Crede în tine și dedică-te!”, iar aceste vorbe s-au întipărit ca un tatuaj în mintea mea…

La început, făceam flori doar în timpul meu liber și pentru că le vedeam ca pe o terapie pentru suflet. Postam poze pe pagina mea Paper flowers by Nina de pe facebook, iar oamenii începeau să reacționeze pozitiv. Au urmat primele comenzi. Aveam emoții înainte de fiecare livrare, așteptam cu nerăbdare feedback-ul și, în adâncul sufletului, doream să fie unul pozitiv, dar eram pregătită sufletește și pentru critici. De multe ori eram propriul meu critic, îmi comparam florile cu cele naturale și, dacă nu semănau prea mult, le refăceam de îndată.

În timp, numărul comenzilor a devenit mai mare, am fost solicitată să fac cadouri pentru diferite ocazii, lumânări pentru cununii și botezuri, decoruri pentru nunți și panouri foto. Am devenit „decorator oficial” al locului de joacă Peekaboo din Constanța, pe care îl administrează o bună prietenă. Au fost perioade din an în care a trebuit să îmi iau concediu de odihnă de la serviciu pentru a putea face față solicitărilor și chiar să-mi măresc echipa!

Dacă în copilărie o ajutam eu pe mama să aibă grijă de grădina ei cu flori, acum a venit vremea să mă ajute ea cu grădina mea de hârtie. Acum suntem o echipă și am mari speranțe că pe viitor o vom mări, astfel încât să dezvoltăm o afacere profitabilă.

Nu m-am gândit vreodată că viața mea se va învârti atât de mult în jurul florilor de hârtie. Astăzi, mă ghidez după ideea „nicio zi fără a face o floare”!

Spaţiile închise în care ne desfășurăm diversele activităţi de zi cu zi pot deveni adevărate surse de inspiraţie, energie, optimism, sănătate fizică și psihică atunci când sunt decorate cu flori. Sper ca florile create de mine să încânte pentru totdeauna privirile și sufletele trecătorilor prin viață!”.

 

***

O felicit pe Roxana din suflet și prin intermediul publicației „Zorile” și îi doresc ca drumul pe care și l-a ales în viață să fie presărat numai cu flori! Faptul că în rândul rușilor lipoveni găsim astfel de oameni minunați și talentați ne face să ne simțim mândri. Mult succes pe viitor, Roxana-Nina Listrat!

 

 
  «Палитра русской души»mероприятии-орлрCartea profesorului Feodor Chirilă  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro