Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea

Pe 11 ianuarie 2016 s-au împlinit 10 ani de la dispariția fostului inspector din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea - profesorul Vicol Ivanov.

S-a născut pe 14 februarie 1936, în Tulcea. În perioada 1949 - 1953 a urmat cursurile Școlii pedagogice cu limba de predare rusă din București, iar în anul 1957 a absolvit Institutul de limbă și literatură rusă „Maxim Gorki” din București, specializarea Limba și Literatura Rusă. A lucrat ca profesor de limbă la Școala Rusă nr. 4 din Tulcea, apoi la Liceul „Spiru Haret”, unde a fost și director de studii în anul 1961. În perioada 1961-1965 a fost inspector școlar la Secția de Învățământ a Raionului Tulcea, iar din 1965 și în 1966 a revenit ca profesor de limba rusă la Liceul „Spiru Haret”. Între 1966 și 1980 a fost inspector școlar la Raion și la județ, între 1980 și 1990 a funcționat ca profesor de limba rusă la Liceul „Spiru Haret”, iar în perioada 1990-1999 a fost inspector la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea (în 1999 a ieșit la pensie).

Încă de la înființarea Comunității rușilor lipoveni în Tulcea, a fost membru al organizației locale, fiind unul dintre membrii fondatori. În perioada 1990-1996 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al comitetului local de conducere a CRL, iar din 1996 și până în 2000 – președinte. Începând cu anul 1992 și până în 2000, a fost consilier municipal în Tulcea din partea CRLR. În perioada 1990-2000 a îndeplinit funcția de consilier al CRLR, iar din anul 2001 a fost consilier al deputatului din acea perioadă al CRLR - Miron Ignat. A fost membru al Asociației caritabile „Lotca” din Tulcea.

Din 2003, împreună cu inspectorul școlar pentru minorități de la ISJ Tulcea Nicolae Vicolov, au editat publicația bilingvă (româno-rusă) pentru școlari intitulată «Семейная газета» („Revista de familie”). A fost colaborator al periodicului „Zorile”, publicând materiale privind studiul limbii ruse și cu referire la comunitatea tulceană a rușilor lipoveni.

Referințele biografice ale profesorului Vicol Ivanov au apărut în Albumul aniversar 50 de ani de la înființarea Școlii pedagogice cu limba de predare rusă (autori Ivan Evseev, Svetlana Moldovan, Ivan Vitizov, Editura Kriterion, București, 2000, editat cu sprijinul financiar al CRLR), în Monografia Liceului „Spiru Haret”din Tulcea (autor A. Munteanu, Tulcea, 1998), în ghidul „Comunitatea rușilor lipoveni” realizat de Svetlana Moldovan (Editura Ararat, 2004, pag 167-168).

Profesorul Vicol Ivanov s-a stins din viaţă pe 11 ianuarie 2006, fiind înmormântat în cimitirul ortodox de rit vechi din Tulcea.

Centrul Cultural „Vicol Ivanov”

Pe 31 ianuarie 2016, marcând 10 ani de la dispariția profesorului de rusă, în semn de omagiu, prin eforturile CRLR și ale comunității tulcene, a fost dezvelită o plăcuță comemorativă gravată cu numele profesorul chiar pe sediul centrului cultural al rușilor lipoveni din Tulcea, care îi va purta numele. Menționăm că biblioteca Centrului Cultural poartă numele regretatului profesor universitar doctor Ivan Evseev, care prin testament și-a donat cărțile tulcenilor.

În ianuarie 2016, comunitatea tulceană a editat un număr omagial al publicației bilingve (în limbile română și rusă) «Семейная газета» („Revista de familie”). Prin acest demers, dăinuie și inițiativa profesorului Vicol Ivanov (numărul pe ianuarie 2016 a fost dedicat regretatului cadru didactic de la a cărui dispariție au trecut deja 10 ani).

Președintele CRLR și deputat în Parlamentul României Miron Ignat, prezent la evenimentul tulcean, l-a numit pe Vicol Ivanov „cel mai iubit dintre lipoveni”, subliniind faptul că a fost un „profesor cu o bogată experiență la catedră, un om cu suflet larg dispus întotdeauna să-și ajute semenii, să colaboreze cu cadrele didactice, să-i asculte pe elevi, dar în același timp să fie autoritar în respectarea programului de învățământ și a studiului limbii materne ruse.L-am cunoscut mai de aproape pe prof. Vicol Ivanov din Tulcea în perioada pregătirii campaniei mele pentru candidatura la funcția de deputat din partea Comunității. Trebuie să recunosc că mi-a fost de mare ajutor cu acea vastă experiență de comunicare cu oamenii. Am primit sfaturi utile, ce trebuie să fac, cum să abordez problemele, ce strategie trebuie să adopt pentru fiecare situație în parte.

Drumul a fost greu, cu urcușuri și coborâșuri, dar, avându-l alături pe prof. Vicol Ivanov, am reușit. În primii ani de activitate parlamentară, prof. Vicol Ivanov a fost consilierul meu parlamentar. Sprijinul domniei sale a fost deosebit de concret și profesional. Regretăm că a plecat dintre noi. A rămas viu în memoria noastră și apreciem eforturile depuse pentru păstrarea tradițiilor, culturii și limbii materne a rușilor lipoveni.

Acum, din împărăția cerului, ne priviți cum noi, etnicii ruși lipoveni, instalăm placa comemorativă, la sediul comunității noastre tulcene, pentru care ați muncit foarte mult. Începând de astăzi, sediul CRL-Tulcea se va numi „Centrul Cultural Vicol Ivanov.

După dezvelirea plăcuței de la Centrul Cultural „Vicol Ivanov” în prezența oficialităților locale, a membrilor Consiliului Director al CRLR, a mai multor președinți de comunități locale, tulcenii și invitații au mers la sala de spectacole a Teatrului „Jean Bart”, unde a avut loc un spectacol artistic omagial. Au evoluat pe scenă ansamblurile locale „Molodțî”, „Solovei” și „Lotca”, un grup de elevi ruși lipoveni din clasele II-VII din Tulcea și baritonul Alexandru Zadacencu.

(Autor: Svetlana Moldovan, foto: CRLR, Zorile nr. 1/2016)

 
 • Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 1 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 2 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 3 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 4 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 5 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 6 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 7 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 8 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 9 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 10 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 11 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 12 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 13 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 14 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 15 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 16 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 17 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 18 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 19 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 20 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 21 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 22 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 23 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 24 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 25 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 26 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 27 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 28 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 29 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 • 30 Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea
 
  C Днём Общины русских-липован Румынииmероприятии-орлрПартизан FM  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro