Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


Alianța Civilizațiilor

            Vineri, 11 noiembrie a.c. la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a avut loc o reuniune dedicată Alianței Civilizațiilor. Tema principală a fost mediatizarea, trecerea în revistă a programelor din 2015 precum și formularea unor propuneri de proiecte pentru anul 2016. Au participat din partea Departamentului pentru  Relații Interetnice (DRI) dl. Aledin Amet, secretar de stat, dna. Rodica Precupețu, consilier și dna. Oana Roșca, consilier, iar din partea MAE au participat dl. Daniel Tănase, director general al Departamentului Globalizare, dna. Victoria Popescu, ministru plenipotențiar – Direcția ONU, Instituții Specializate și Francofonie, dna. Dr. Daniela Popescu, președinta Alumnus Club pentru UNESCO. Prezenți la reuniune au mai fost dna. Mariana Nițelea, președinte al Centrului pentru Dezvoltare Democratică, dl. Dragoș Preda, consilier la MTS precum și reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale.

                          

            Lucrările au fost deschise de către dl. secretar de stat Aledin Amet care a prezentat aria colaborării dintre DRI și MAE începând cu anii 2008-2009 în cadrul inițiativei Alianța Civilizațiilor. În luna mai a anului 2010 Alianța Civilizațiilor a fost lansată și în România la Palatul Parlamentului iar la 3 iulie 2014 a fost aprobat cel de-al III-lea Plan național – cadru al României pentru participarea la Alianța Civilizațiilor (2014-2016). Pentru anul 2016 se propune o mediatizare mai largă, o școala de vară a tinerilor în Dobrogea, aniversarea a 60 de ani de la intrarea României în UNESCO precum și alte proiecte interculturale.

            Dna. Rodica Precupețu a trecut în revistă 20 de proiecte realizate de către DRI în anul 2015, dintr-un total de 120 de proiecte naționale: „Ziua Minorităților Naționale”, „Școala de radio: Minoritățile în direct” (proiect care a fost prezentat mai amplu de către Svetlana Crăciun, coordonator al proiectului, referent probleme cultură CRLR), „Reuniunea Comisiei pentru Învățământ și Tineret la Casa Corpului Didactic din București”, „Bucureștiul Intercultural”, „Revitalizarea Meșteșugurilor Tradiționale”, „Identitatea Multiculturală a regiunii Dunării”, „Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale”, „Cupa Diversității”, „Școala Interculturală”, „Târgul Societății Civile: ONGFest” ș.a.

            Dl. director general Dragoș Tănase a apreciat demersurile realizate de către DRI sub auspiciile Alianței Civilizațiilor și a aprobat propunerile făcute pentru anul 2016 de către dl. secretar de stat Aledin Amet, recomandând continuarea cooperării cu celelalte state membre.       Toate evenimentele care se vor organiza în anul 2016 vor fi dedicate acestei aniversării a 60 de ani de la aderarea României la UNESCO.

            Mai multe informații pe acest subiect veți putea citi în Nr. 11-12 /2015 Zorile

 

 
  Lansare de cartemероприятии-орлрROSSOTRUDNICESTVO LA A 90-A ANIVERSARE!  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro