Международный день образования

Международный день образования - в поддержку учителям русского родного языка

Международный день образования

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro Подробнее
Public Acquisition


„Cântecele care ne unesc”

În perioada 19-21 aprilie 2018, la Minsk (Republica Belarus), a avut loc cea de a XI-a ediție a concursului internațional „Cântecele care ne unesc”.

Georgiana Maria Chiriță din Jurilovca, jud. Tulcea, și Alex Onofrei din Sarichioi, jud. Tulcea, au reprezentat Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR), interpretând în fața publicului două cântece în duet. Cei doi artiști au fost însoțiți de profesoara Iuliana Solomon din Târgu Frumos, invitată la eveniment în calitate de membru al juriului. Redăm mai jos impresiile celor doi participanți despre acest concurs internațional:

• Georgiana Maria Chiriță: „Un moment memorabil pentru mine va rămâne prima etapă a concursului, când am cântat piesa în limba rusă „От зари до зари” a Tatianei Bulanova. Publicul (inclusiv  membrii  juriului) aplaudau, fredonau, iar unii chiar dansau pe ritmurile acestei frumoase melodii.

În cea de a doua etapă, am cântat piesa în limba română „Ioane, Ioane”, din repertoriul Mirabelei Dauer, care a făcut publicul să țină ritmul cu noi, iar pentru un artist aceasta este cea mai de preț bucurie.

Experiența de la Minsk   m-a ajutat să-mi îmbunătățesc cunoștințele din punct de vedere muzical, dar mai ales în ceea ce privește limba rusă. Am vizitat un oraș minunat și extrem de curat, cu oameni muncitori, care iubesc foarte mult muzica. Am fost bucuroasă să descopăr că România este foarte apreciată pentru multiculturalitatea sa și pentru locurile ei pitorești deosebite. Am socializat cu ceilalți concurenți, cărora    le-am povestit cu mândrie despre activitățile Comunității Rușilor Lipoveni din România. Aceștia ne-au invitat la festivalurile organizate în țările lor de origine.

Punctajul obținut de noi la concurs este unul foarte bun. Ne bucurăm că într-un timp foarte scurt ne-am mobilizat rapid și am lăsat o impresie plăcută, de care suntem mulțumiți.

Mulțumesc CRLR și membrilor acesteia care ne-au susținut pe internet și au fost cu sufletul alături de noi, profesoarei Iuliana Solomon din Târgu Frumos, care ne-a însoțit în această călătorie, președintelui Silviu Feodor al CRLR pentru încrederea acordată!”;

• Alex Onofrei: „Concursul de la Minsk a avut o influență pozitivă asupra mea, am învățat multe lucruri care pe viitor îmi vor dezvolta aptitudinile artistice.

La Minsk, am fost întâmpinați de organizatori într-o manieră primitoare și caldă. M-a impresionat curățenia străzilor și a spațiilor verzi. După repartizarea în camere, am servit cina, iar de la masă a fost nelipsită pâinea neagră rusească, pe care o ador. A doua zi, am făcut repetiții, ne-am obișnuit cu scena, am legat prietenii...

Concursul în sine a fost foarte interesant. Momentele artistice și videoclipurile de prezentare ale țărilor participante au stârnit interes și solidaritate față de cei aflați pe scenă. Melodiile cântate de prietenii noștri din celelalte țări au fost izvoare de fericire. Unele semănau cu cele românești, ba chiar, la un moment dat, am asociat cântecul unor interpreți de pe scenă cu cântecelul pentru copii „În pădurea cu alune”.

Momentul nostru artistic a fost unul de excepție, judecând după pulsul publicului. Ne-a onorat faptul că am fost singurul duet care a avut parte de balet în timpul prezentării scenice.

Cina festivă ne-a întărit prietenia în special cu interpreții din Polonia și Rusia. Am dansat, am împărtășit experiențe și am făcut schimb de adrese din mediul online.

La petrecerea de la hotelul la care am fost cazați am avut parte de un „curs” de gusli - instrument specific rusesc. Am învățat să-l mânuiesc cu rapiditate și chiar am comandat, cu ajutorul lui Nikita din Federația Rusă, un exemplar. Am socializat, am dansat, am cântat și am petrecut câteva ore alături de unii membri ai juriului de la concurs. Aceștia ne-au povestit despre viața lor și drumul către succes.

Momentul despărțirii a fost unul trist pentru mine. Mi-ar fi plăcut să mai stau de vorbă cu cei pe care i-am cunoscut. Directorul Palatului Culturii din Minsk, Vladimir Ivanovici, o gazdă primitoare, a avut grijă ca noi să avem o ședere plăcută în capitala Belarusului.

 A urmat un zbor lung, cu escală la Istanbul, dar am rămas mulțumiți că ne-am îndeplinit misiunea până la capăt, cu succes!

Mulțumim CRLR pentru încrederea acordată!”.

 

REDACȚIA

Publicat în „Zorile”, nr. 4/2018

 

 
  Международные недели в Бухарестском университетеmероприятии-орлрВоспоминания отца Георгия Полиектовича ЕФИМОВА  

top
© 2020 Община русских-липован Румынии
Адрес: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti тел./факс: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro