Ziua Mondială a Educației

Ziua mondială a educației, Sarichioi, 2018

Ziua Mondială a Educației

„Zorile” este o publicaţie lunară cu caracter informaţional şi cultural, care se adreseazã comunităţilor de ruşi lipoveni din România, populaţiei ruse din ţara noastră, diasporei ruse a staroverilor din lumea întreagã, dar şi tuturor celor care încearcã sã afle cine sunt ruşii lipoveni şi care este istoria lor.

www.zorile.ro detalii
Public Acquisition


Comunitatea Rușilor Lipoveni România - Filiala Ghindărești

Ghindărești (în rusă Новенькое, transliterat Novenkoe) este o localitate în județul Constanța, Dobrogea, România. La recensamântul din 2002 avea o populație de 2172 locuitori.

Dacă în primele recensăminte, din primele decenii ale secolului al XX-lea, populația se prezenta în jur de 1500-2000 locuitori, astăzi se cifrează până aproape de 3200 locuitori care aparțin de Eparhia Ortodoxă de Rit Vechi a Slavei (Православная Старообрядческая Славская Епархия) – centrul spiritual al anumitor comunitati de rusi-lipoveni din Dobrogea. Costumul tradițional se poartă și astăzi la biserică, iar sărbătorile se păstrează cu aceeași regularitate.

Din 1966, localitatea Ghindărești este centru de comună, având o școală cu clasele I-VIII, dispensar, farmacie, aducțiune de apă, linie electrificată, două blocuri și o biserică.

Satul are 950 de gospodării, care dispun de rețea de alimentare cu apă în continuă modernizare (9 km), drumuri pietruite (9 km), de cămin cultural și teren de fotbal, de 12 societăți comerciale (magazine, restaurante) și 3 societăți agricole.

Agricultura și creșterea animalelor ocupă 30% din forța de muncă activă a localității, în vreme ce cu pescuitul se îndeletnicesc 10% din locuitori. Restul populației aptă de muncă lucrează în domeniul construcțiilor în țară și în străinătate (Italia, Israel, Spania, Germania, Portugalia,Belgia). Direcțiile principale de dezvoltare sunt agricultura, piscicultura și turismul.


Biserici

 

Biserica "Botezul Domnului", Ghindaresti

 

Biserica ”Înălțarea Domnului”, Ghindărești

Biserica ”Înălțarea Domnului”, Ghindărești.
 

Biserica ”Înălțarea Domnului”, Ghindărești Biserica ”Înălțarea Domnului”, Ghindărești Biserica ”Înălțarea Domnului”, Ghindărești
 

Membrii

Platon ZAHARIA

Platon ZAHARIA

Președinte CRLR-Ghindărești

Zaharia PLATON

Președinte CRLR-Ghindărești

str. Mică, Ghindărești, 907135


top
© 2020 Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Adresa: Strada Dr. Ratiu Nr. 10 Sector 1 Bucuresti Tel: 021.312.09.94 E-mail: office@crlr.ro